MEĐU IZMEĐU

UVC LAMPE OGRANIČENE

283 pregleda

Lampe koje koriste ultraljubičasto svetlo za uništavanje mikroba mogu da inaktiviraju koronavirus, ali nije baš jasno koliko su efikasne kada je uništavnje virusa u pitanju, objavila je američka Uprava za hranu i lekove (FDA).

FDA je rekla da su talasne dužine UVC veće od UVA i UVB svetlosti pri uništavanju virusa, ali UVC lampe imaju svoje granice, piše Si-En-En. „Efikasnost UVC lampi u inaktiviranju virusa SARS-CoV-2 nije poznata, jer postoje ograničeni objavljeni podaci o talasnoj dužini, dozi i trajanju UVC zračenja potrebnim za inaktiviranje virusa SARS-CoV-2”, rekla je FDA u izjavi.

„Važno je prepoznati da, generalno, UVC ne može da inaktivira virus ili bakteriju ako nema direktnog izlaganja. Drugim rečima, virus ili bakterija neće biti inaktivirani ako su prekriveni prašinom ili zemljom, ugrađeni u poroznu površinu ili se nalazi na donjoj strani površine”, saopštila je FDA.Došlo je do eksplozije proizvoda koji se nude u borbi protiv koronavirusa, uključujući germicidne lampe. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava na pokušaj njihovog korišćenja za dezinfekciju ljudske kože, uključujući ruke.

Treba napomenuti da neke UVC lampe proizvode ozon koji može da iritira disajne puteve.Neke UVC lampe sadrže i živu. Budući da je živa toksična čak i u malim količinama, potreban je krajnji oprez u čišćenju slomljene lampe i pri odlaganju same lampe”, dodaje FDA.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar