MEĐU IZMEĐU

UVC SVETLO UBIJA KORONU

224 pregleda
University Columbia

Naučnici sa Univerziteta Kolumbija otkrili su da bi se određena vrsta ultraljubičaste svetlosti, koju emituje takozvana Far-UVC lampa, mogla koristiti za sprečavanje širenja koronavirusa u zatvorenim prostorima, u kojima se on najčešće i prenosi.Ova vrsta ultraljubičastog zračenja može ubiti virus a da pritom ne nanese štetu ljudima, no isključivo ako se primeni prava doza, pokazalo je novo istraživanje, prenosi The Independent.

Da ne bude zabune, ne radi se o istoj zamisli kakvu je na početku pandemije izneo bivši američki predsednik Donald Tramp kada je pitao je li moguće ubrizgati ljudima sredstva za dezinfekciju i izložiti naša tela ultraljubičastom svetlu. Nauka kaže da to nije dobra ideja jer su ultraljubičasti zraci u prevelikim neposredno izračenim količinama opasni i mogu imati vrlo teške zdravstvene posledice.

Naučnici saKolumbije veruju da su otkrili način korišćenja vrste UVC-a za ubijanje virusa i bakterija sličnih kovidu na način koji je siguran za ljude.Studenti stomatologije na američkim univerzitetima često koriste Far-UVC lampe za dezinfekciju vazduha u prostorijama. Oni ubijaju 98 posto mikroba u zatvorenom prostoru za oko pet minuta, jer imaju kraću talasnu dužinu od običnih UVC zraka i laboratorijski eksperimenti na ćelujama ljudske kože pokazali su da ne oštećuju DNK.

Dejvid Brener, direktor Centra za radiološka istraživanja na Kolumbiji, za CBS News je kazao da bi se tehnologija, koja je još u fazi testiranja, mogla primeniti u avonima, , školama, teretanama, vazduhoplovnim lukama i velikim uredima. Njegov tim je načinio i testirao Far-UVC lampu.Gde se najčešće prenosi kovid? A gde virusi gripa? Gotovo uvek u zatvorenom prostoru. Mislim da je ono što možemo postići Far-UVC lampama gotovo jednako izlasku na otvoreno, rekao je Brener.

S obzirom na to da atmosfera potpuno apsorbuje prirodno UVC, od ovih smo zraka na otvorenom sigurni. Pomenuti naučnik kaže da bi se takve svetiljke mogle ugraditi na tavanice i da bi svaka stajala manje od 200 funti: „Svesni smo toga da će uvek biti novih varijanti virusa koje do nas nisu još stigle, no dobra je stvar kod Far-UVC lampi u tome što bi one trebalo da deluju protiv svake vrste virusa. Velika je prednost korišćenja ultraljubičastog svetla u borbi protiv infekcije kovidom u tome što virus na njega ne može razviti otpornost.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar