МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАКЦИНА ИЗ БИЉКЕ ДУВАНА

Илустрација (CC0 Pixabay)

Компанија Бритиш-америкен тобако (БАТ) саопштила је да њено биотехнолошко одељење у САД ради на изради потенцијалне вакцине против вируса корона помоћу протеина екстрахованих из листа дувана.

Огранак Кентаки бајопросесинг (KBP) који развија вакцину, могао би да произведе између милион и три милиона доза вакцина седмично почев од јуна уз подршку владиних агенција и произвођача, саопштила је компанија. Та вакцина би била развијена на непрофитној основи, а у току је њено претклиничко тестирање, преноси Ројтерс.

 

За вакцину се користи клонирани део генетског низа Ковид-19 за стварање антигена који се затим убацује у биљку дувана. Када се биљка убере, екстрахују се антигени, прочисте и убризгају у тело које се затим бори против вируса, навела је компанија. Формулација која се развија је стабилна на собној температури, за разлику од конвенционалних вакцина које често захтевају хлађење. У компанији наводе да верују да су направили значајан продор у технологији узгајања дувана и да су спремни да сарађују са владама и другим актерима у рату против корона вируса.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар