MEĐU IZMEĐU

VAKCINA TEK DOGODINE

216 pregleda

U ovom trenutku postoji nekoliko desetina vakcina protiv SARS-CoV-2 koje su u razvoju. Dve vakcine su ušle u klinička istraživanja na ljudima kako bi se ocenila njihova eventualna toksičnost.

To je u intervjuu za novi broj nedeljnika Novi magazin rekao doktor Džinzu Čen. profesor i istraživač kineskog porekla na Univerzitetu MIT. – Moguće je da ćemo do kraja 2020. dobiti izveštaj o tome da li su i koliko te vakcine efikasne, ali je mala verovatnoća da će efektivna vakcina biti dostupna za masovnu imunizaciju u ovoj godini, pre svega zbog zastoja u masovnoj proizvodnji i regulatornih procedura koje moraju biti ispoštovane, objasnio je Čen.

Prema njegovim rečima, prepreke za razvoj vakcine protiv SARS-CoV-2 slične su kao i za HIV ili denga virus, a to je nepotpuno razumevanje biologije ovih virusa.– Zato u ovom trenutku moramo paralelno da razvijamo nekoliko različitih metoda vakcinisanja kako bismo uvećali šanse da jedan od tih metoda bude uspešan, naglasio je ovaj kineski doktor.

On dodaje da se u ovom trenutku čini se da SARS-CoV-2 mutira sporije od HIV-a ili virusa gripa. To je, dodaje on, verovatno zbog toga što poseduje RNK polimerazu (enzim za replikaciju virusa), koja je u stanju da ispravlja svoje greške prilikom replikacije. – Moguće je da varijacije u sekvenci virusa doprinesu razlici u virulentnosti, ali nisam siguran da to može objasniti visoku procenu smrtnosti u Italiji i Španiji u poređenju sa, na primer, Nemačkom. Vrlo je verovatno da je razlika u odgovoru nemačkih vlasti na pandemiju ono što je ključno kada je u pitanju stopa smrtnosti od virusa, naveo je doktor Čen.

(Izvor Danas)

O autoru

administrator

Ostavite komentar