МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАКЦИНА ТЕК ДОГОДИНЕ

Џингзу Чен

У овом тренутку постоји неколико десетина вакцина против SARS-CoV-2 које су у развоју. Две вакцине су ушле у клиничка истраживања на људима како би се оценила њихова евентуална токсичност.

То је у интервјуу за нови број недељника Нови магазин рекао доктор Џинзу Чен. професор и истраживач кинеског порекла на Универзитету МИТ. – Могуће је да ћемо до краја 2020. добити извештај о томе да ли су и колико те вакцине ефикасне, али је мала вероватноћа да ће ефективна вакцина бити доступна за масовну имунизацију у овој години, пре свега због застоја у масовној производњи и регулаторних процедура које морају бити испоштоване, објаснио је Чен.

Према његовим речима, препреке за развој вакцине против SARS-CoV-2 сличне су као и за HIV или денгa вирус, а то је непотпуно разумевање биологије ових вируса. – Зато у овом тренутку морамо паралелно да развијамо неколико различитих метода вакцинисања како бисмо увећали шансе да један од тих метода буде успешан, нагласио је овај кинески доктор.

Он додаје да се у овом тренутку чини се да SARS-CoV-2 мутира спорије од HIV-а или вируса грипа. То је, додаје он, вероватно због тога што поседује РНK полимеразу (ензим за репликацију вируса), која је у стању да исправља своје грешке приликом репликације. – Могуће је да варијације у секвенци вируса допринесу разлици у вирулентности, али нисам сигуран да то може објаснити високу процену смртности у Италији и Шпанији у поређењу са, на пример, Немачком. Врло је вероватно да је разлика у одговору немачких власти на пандемију оно што је кључно када је у питању стопа смртности од вируса, навео је доктор Чен.

(Извор Данас)

О аутору

Stanko

Оставите коментар