MEĐU IZMEĐU

VAKCINA TRENIRA ĆELIJE

211 pregleda
Rospotrebnadzor

Vakcina „epivakkorona trenira ćelijski antivirusni imunitet koji štiti od razvoja nepovoljnih komplikacija virusa korona, izjavio je za Sputnjik načelnik ruskog Naučnoistraživačkog instituta za virusne infekcije Saveznog centra „Vektor iz Jekaterinburga i doktor bioloških nauka Aleksandar Semjonov.

„Osobenost vakcine ,epivakkorona’ leži upravo u činjenici da je glavni efekat peptidne vakcine (ovo je peptidna vakcina) podučavanje specifičnih T-ćelija. Osnova antivirusnog imuniteta su upravo T-ćelije. Vakcina upravo trenira ćelijski antivirusni imunitet, istakao je Semjonov.Kako je objasnio, u borbi protiv virusa učestvuju dve varijante imunološkog odgovoraantitela i ćelijski imunitet. Antitela su prva koja pokušavaju da zaustave virus;ako su ljudske ćelije već zaražene, organizam im šalje T-limfocit koji ubija ćeliju zaraženu virusom i virus više ne može da se razmnožava.

Prema njegovim rečima, za uspešnu borbu protiv virusa korona važan je kvalitet antitela. Princip delovanja vakcina „epivakkorona i „sputnjik ve zasniva se na razvoju ćelijskog i humoralnog imuniteta na S-protein (Spike protein).„Antitela na S-protein virusa korona SARS-CoV-2 zaista deluju i štite. Na tome se zasniva dejstvodveju ruskih vakcina i ono ima za cilj da proizvede ćelijski i humoralni imuni odgovor na S-protein upravo u onom delu koji se vezuje za ćelijske receptore. Zbog toga vakcina pomaže organizmu da proizvede ova važna antitela, naglasio je Semjonov.

Trenutno je u Rusiji registrovano pet vakcina protiv kovida-19.Za revakcinaciju se preporučuje „sputnjik lajt – lakša verzija „sputnjika ve koja pretpostavlja jednokratnu primenu preparata.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar