MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJCI IZGLEDNIJI

135 pregleda
Getty Images

Vanzemaljski život u našoj galaksiji izgledniji je do 100 puta više nego što se mislilo.

Nada za pronalazak života u svemiru sve se više povećava. Naučnici su otkrili da protoplanetarni diskovi u našoj galaksiji imaju pregršt osnovnih sastojaka za formiranje života.Za formiranje života u svemiru potrebna su značajna skladišta” velikih organskih molekula, otkrili su naučnici, a to otkriće znači da osnovni hemijski uslovi koji su pomogli u formiranju života na Zemlji mogu postojati i na drugim planetama u našoj galaksiji.

Ti veliki organski molekuli, koji su odskočna daska” od jednostavnih ugljenikovih struktura do kompleksnijih molekula, pronađeni su u protoplanetarnim diskovima koji okružuju novoformirane zvezde. Diskovi su guste gomile gasa i prašine koji su se formirali nakon raspada molekularnog oblaka.Laboratorijske i teorijske studije sugerisale su da ti sveži sastojci” mogu stvarati šećere, aminokiseline, a u nekim situacijama čak i delove ribonukleinske kiseline (RNK) – jednolančanog molekula srodnog polovini spirale u DNK.

Veruje se da je Zemlja bila zasejana tim materijalom nakon udara asteroida i kometa, no dosad nije bilo jasno sadrže li protoplanetarni diskovi te molekule. Naučnici sa sveučilišta Lids u Velikoj Britaniji krenuli su da traže odgovor na to pitanje koristeći radio-teleskop ALMA u Čileu. Tragali su za tri molekula – cijanoacetilen (HC3N), acetonitril (CH3CN) i cikloprppeniliden (c-C3H2), u diskovima koji se nalaze između 300 i 500 svetlosnih godina udaljeni od Zemlje.Ti molekuli su pronađene u četiri od pet posmatranih diskova u znatno većim količinama nego što se očekivalo.

ALMA nam je omogućila da prvi put tražimo te molekule u unutrnjim delovima tih diskova, na nivou veličine slične našem Sunčevom sistemu, rekao je dr DŽon Ili sa Univerziteta Lids.Naša analiza pokazala je da se ti molekuli primarno nalaze u unutrnjim područjima tih prstenova i u izobilju 10 do 100 puta većem nego što su to predvideli modeli, dodaje on.Pomenute oblasti protpolanetarnih diskova isto tako su izvorišne tačke odakle dolaze asteroidi i komete, što znači da se proces koji se dogodio na Zemlji mogao dogoditi i na drugim planetama.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar