MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJCI NA ENKELADU?

428 pregleda

Eh, ti vanzemaljci, baš su zaokupili učene umove. Upravo je obznanjen prvi dokaz postojanja velikih organskih molekula izvan Zemlje. Gde? U dubinama Enkeladovog zaleđenog okeana, jednog od vernih Saturnovih pratlaca. Članak koji na to ukazuje pojavio se u čuvenom časopisu „Priroda” (Nature). Kako su to istraživači ustanovili?

Novootkriveni molekuli imaju, naime,
mase od preko 200 atomskih jedinica mase,
što je znatno više od 50 atomskih jedinica
koliko su imali ranije opažena jedinjenja.

Proučili su spektrometrijske podatke svemirske letelice „Kasini-Hajgens” i svoje nalazi objavili pod nazivom „Makromolekulska organska jedinjenja iz dubina Enkelada”. Iz toga sledi nesumnjiv dokaz da se na tom nebeskom telu odigravaju složeni hemijski procesi. Novootkriveni organski molekuli imaju, naime, mase od preko 200 atomskih jedinica mase, što je znatno više od 50 atomskih jedinica koliko su imali ranije opažena jedinjenja.

Imenovana letelica, poduhvat NASA, ESA i ASI (italijanska svemirska agencija) počela je da obleće Saturn 2004, sledeće godine se približila Enkeladu. 2005. Tada je snimila da ispod njegove ledene kore postoji veliki okean, za koji naučnici sumnjaju da ima jake hidrotermalne izvore.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar