МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАНЗЕМАЉЦИ ОСЛУШКУЈУ

CC0

Научници су идентификовали 29 планета са којих би ванземаљци могли да посматрају Земљу.

Идентификовано је 1.715 звезданих система где су ванземаљски посматрачи могли да открију Земљу у последњих 5.000 година, пише Гардијан. Људи су вековима гледали у небо и питали се постоји ли живот међу звездама, и док су замишљали малене зелене човечолике појаве, баш они су можда гледали у нас такође, пише британски лист. У новом истраживању, астрономи су сузили круг оближњих звезданих система у којима би било који радознали становник на планетама које круже, био на добром положају да уочи живот на Земљи.

Истраживачи процењују да је 29 потенцијално насељивих планета у добром положају да буду сведоци транзита Земље и прислушкују људске радио и телевизијске преносе, омогућавајући било којим посматрачима да закључе можда о интелигенцији људи. Питање је да ли ће емисије приморати напредну цивилизацију на контакт. Лиса Калтенегер, професорка астрономије и директорка Института Карл Сејган са Универзитета Корнел у Њујорку, рекла је да је један од начина на који се проналазе планете јесте да се блокирају делови светлости звезде домаћина.

Откривено је хиљаде планета изван Сунчевог система, око 70 одсто је примећено када ванземаљски светови пролазе испред звезда домаћина и блокирају део светлости која допире до телескопа научника. Будуће опсерваторије попут свемирског телескопа НАСА, који ће бити лансиран ове године, трагаће за знацима живота на егзопланетама анализирајући састав њихове атмосфере. Да би утврдили који су оближњи звездани системи за посматрање транзита Земљом, Лиса Калтенегер и доктор Џеки Факрети, астрофозочар из Америчког природњачког музеја, проучили су каталог звезда и њихов положај и кретање.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар