MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJCI PONOVO?

318 pregleda
Teleskop Grin benk (Vikipedija)

Radio-teleskopi koje koristi projekat Stivena Hokinga „Brejktru lisn” (Breakthrough Listen) uhvatili su radio-signal iz patuljaste galaksije udaljene tri milijarde svetlosnih godina od Zemlje. Astronomi kažu da bi mogao poticati od „crne rupe”, neutronske zvezde, a neki spekulišu i da je reč o signalu sa vanzemljskih odašiljača.

Zato što su trajali svega nekoliko
milisekundi, a radio-teleskopi
pokrivaju mali deo neba, samo za jedan
od ovih signala je utvrđeno da se ponavlja.

Naučnici koji tragaju za signalima civilizacija iz dalekog svemira, otkrili su 15 vrlo jakih ponavljajućih radio-impulsa. Izvor misterioznog signala je nepoznat. I dok neki stručnjaci veruju da dolaze iz crne rupe ili rotirajuće neutronske zvezde sa izuzetno jakim magnetnim poljem, nekolicina dozvoljava mogućnost da potiču sa vanzemaljske letelice.

Signal je „pokupljen” uz pomoć velikog radio-teleskopa u Grin Benku u Zapadnoj Virdžiniji u okviru 100 miliona vrednog projekta koji je pokrenuo čuveni profesor Stiven Hoking, u saradnji sa ruskim milijarderom Jurijem Milnerom, sa idejom da se pronađu tragovi inteligentnog života u univerzumu.

Oko dva tuceta signala je do sada otkriveno. No, zato što su trajali svega nekoliko milisekundi, a radio-teleskopi pokrivaju mali deo neba, samo za jedan od ovih signala je utvrđeno da se ponavlja. Taj signal, poznat pod oznakom FRB 121102, otkriven je 2012. godine i dolazi iz patuljaste galaksije udaljene oko tri milijarde svetlosnih godina od naše planete.

Međutim, sada je još 15 impulsa uhvaćeno od istog izvora i to na višoj frekvenciji od prethodnih. Kao i sve ostalo, ta razlika je još uvek neobjašnjiva.

„Možemo potvrditi da je izvor ponovo aktivan, a visoka rezolucija podataka koje su prikupili instrumenti omogućiće utvrđivanje karakteristika misterioznog signala sa preciznošću većom nego ikada”, ističe Višal Gadžar, član tima „Brejktru lisn”, koji je i otkrio pojačanu aktivnost istog izvora.

Endru Sijemion, direktor Istraživačkog centra „Seti” na Univerzitetu Berkli i Hokingovog projekta, kaže: „Bez obzira na to da li ovaj proboj radio-talasa ukazuje na postojanje vanzemaljskih tehnologija ili ne, projekat pomaže da se pomere granice našeg shvatanja i razumevanja svemira”.

Rezultati o otkriću su objavljeni na sajtu specijalizovanom za astronomska otkrića Astronomer’s Telegram.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar