MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJCI S DVA SUNCA

272 pregleda

Vanzemaljski život mogao bi se naći u solarnim sistemima gde su zvezde stisnute jedna uz drugu, praveći takozvanu „naseljivu zonu”, pokazuje novo istraživanje naučnika Univerziteta u Šefildu.

Ranija istraživanja uglavnom su se fokusirala na planete i potencijalni život oko zvezda koje su slične našim, polazeći od pretpostavke da će bilo koji drugi solarni sistem u kom bi mogao da postoji život, izgledati kao naš.

Kako prenosi „Independent”, novo istraživanje ukazuje da formiranje zvezda u binarnim sistemima može omogućiti planetama oko njih pravu temperaturu, u kojoj može biti vode i život može da procveta. Kada naiđu na treću zvezdu, binarni par zvezda može biti gurnut zajedno. To bi moglo da proširi zonu za život.

U tipičnom „zvezdanom rasadniku”,
gde bi se nalazilo oko 350 binarnih
objekata, njih oko 20 bi bilo stisnuto,
tako da dolazi do proširenja „naseljive zone”,
a time i mogućnost vanzemaljskog života.

„Naseljiva zona” (Goldilocks zone) je udaljenost od zvezda gde nije ni pretoplo ni previše hladno. Smatra se da je otprilike jedna trećina zvezdanih sistema u našoj galaksiji sastavljena od ovih binarnih parova. Istraživači su koristlii kompjuterske simulacije da bi razumeli kako zvezde mogu da budu u interakciji, i kako će susreti uticati na parove dve zvezde.

„U tipičnom ,zvezdanom rasadniku᾽, gde bi se nalazilo oko 350 binarnih objekata, njih oko 20 bi bilo stisnuto, tako da dolazi do proširenja naseljive zone, a time i mogućnost vanzemaljskog života. U nekim slučajevima te useljive zone su se čak preklapale. To bi povećalo šanse za život”, otkrili su istraživači.

Oni sugerišu da postoji više binarnih sistema nego što smo mislili, što povećava izglede za vanzemaljski život. „Dakle, oni svetovi pisaca naučne fantastike – gde dva sunca sijaju na nebu iznad vanzemaljskog života – sada izgledaju mnogo verovatnije”, navode stručnjaci.

Okriće da se stabilni solarni sistemi mogli razvijati na mestima koja se veoma razlikuju od naših, jasno je koliko malo podataka o tnjima postoji. Novo istraživanje moglo bi dalje istražiti šta se dešava oko tih sistema, i pokušati otkriti kakva okruženja se tamo mogu nacći.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Naslov mi se ucini poznat, pa ne bih lenj i pronadjoh. U januarskom broju iz 1977. godine nalazi se clanak „planeta dvojnog sunaca“. Od tadasnjih „Galaksija“ mozete stosta nauciti. Iskreno, koliko je ozbiljan i zasnovan na nauci clanak koji se preuzme sa B92?

Ostavite komentar