МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАНЗЕМАЉЦИ С ДВА СУНЦА

Две звезде (НАСА)

Ванземаљски живот могао би се наћи у соларним системима где су звезде стиснуте једна уз другу, правећи такозвану „насељиву зону”, показује ново истраживање научника Универзитета у Шефилду.

Ранија истраживања углавном су се фокусирала на планете и потенцијални живот око звезда које су сличне нашим, полазећи од претпоставке да ће било који други соларни систем у ком би могао да постоји живот, изгледати као наш.

Kако преноси „Индепендент”, ново истраживање указује да формирање звезда у бинарним системима може омогућити планетама око њих праву температуру, у којој може бити воде и живот може да процвета. Kада наиђу на трећу звезду, бинарни пар звезда може бити гурнут заједно. То би могло да прошири зону за живот.

У типичном „звезданом расаднику”,
где би се налазило око 350 бинарних
објеката, њих око 20 би било стиснуто,
тако да долази до проширења „насељиве зоне”,
а тиме и могућност ванземаљског живота.

„Насељива зона” (Goldilocks zone) је удаљеност од звезда где није ни претопло ни превише хладно. Сматра се да је отприлике једна трец́ина звезданих система у нашој галаксији састављена од ових бинарних парова. Истраживачи су користлии компјутерске симулације да би разумели како звезде могу да буду у интеракцији, и како ће сусрети утицати на парове две звезде.

„У типичном ,звезданом расаднику᾽, где би се налазило око 350 бинарних објеката, њих око 20 би било стиснуто, тако да долази до проширења насељиве зоне, а тиме и могућност ванземаљског живота. У неким случајевима те усељиве зоне су се чак преклапале. То би повећало шансе за живот”, открили су истраживачи.

Они сугеришу да постоји више бинарних система него што смо мислили, што повећава изгледе за ванземаљски живот. „Дакле, они светови писаца научне фантастике – где два сунца сијају на небу изнад ванземаљског живота – сада изгледају много вероватније”, наводе стручњаци.

Окриће да се стабилни соларни системи могли развијати на местима која се веома разликују од наших, јасно је колико мало података о тњима постоји. Ново истраживање могло би даље истражити шта се дешава око тих система, и покушати открити каква окружења се тамо могу нацћи.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Naslov mi se ucini poznat, pa ne bih lenj i pronadjoh. U januarskom broju iz 1977. godine nalazi se clanak “planeta dvojnog sunaca”. Od tadasnjih “Galaksija” mozete stosta nauciti. Iskreno, koliko je ozbiljan i zasnovan na nauci clanak koji se preuzme sa B92?

Оставите коментар