КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ВАНЗЕМАЉЦИ СУ БЛИЗУ?

NASA/Wikipedia

Откривен радиосигнал с планете изван Сунчевог система која није сувише далеко од Земље.

Научници са Универзитета Корнел у Њујорку су, изгледа, открили први радиосигнал који долази с планете изван нашег Сунчевог система. Многи ће помислити да се ради о радиосигналу који шаље развијена ванземаљска цивилизација, но треба напоменути да овакве сигнале могу изазвати и природни феномени, што се највероватније догодило и у овоме случају.

Но чак и да га нису послали мали зелени”, откривање овакве врсте радиосигнала, ипак, је корак напред ка разумевању ванземаљских светова, јер стручњаци путем анализе таквих таласа могу утврдити може ли неки егзопланета потенцијално подржавати развој живота, пише Futuruism.

Сазвежђе Волар (Boötes) једно је од највећих на нашем небу. Сигнал долази из Tau Boötes-a који се састоји од бинарне звезде и егзопланете. Сматрамо да је сигнал стигао са саме планете”, рекао је астроном Џејк Д. Тарнер са Корнел универзитета.

О каквој се планети ради?

Егзопланета с које су потекли радиосигнали спада у категорију врућих Јупитера, а кружи врло близу своје звезде у сазвежђу Волар. Врући Јупитер је врста егзопланете која наликују Јупитеру, које се налазе јако близу матичне звезде и имају високу површинску температуру због величине, масе и састава. Обично своју звезду обиђу у само неколико дана (револуција < 10 дана) и често су плимно закључане, што значи да је једна њихова страна увек окренута према матичној звезди, а да се на другој налази вјечна ноћ.


Џејк Тарнер (Cornell.edu)

Сазвежђе Волар (Boötes) је једно од највећих на нашем небу. Сигнал долази из Tau Boötes-a који се састоји од бинарне звезде и егзопланете. Сматрамо да је сигнал стигао са саме планете”, рекао је астроном Џејк Д. Тарнер са Корнел универзитета. Научници су открили овај сигнал користећи радио-телескоп LOFAR који се налази у Холандији. Тарнер и његове колеге уочили су провале радиоемисија у Tau Boötes, који је од нас удаљен око 51 светлосну годину, што је заправо релативно близу ако се узму у обзир класичне свемирске раздаљине. Ова дивовска планета је нешто мало даље од нас него што нам је најближа звезда. Примерице, најближа звезда нашем Сунцу је Proxima Centauri која је од њега удаљена 4,2 светлосне године.

Стручњаци који су открили сигнал кажу да ће за откривање њеног тачног порекла бити неопходна додатна истраживања. За почетак, треба потврдити да сигнал уистину долази с те планете. Ако су у праву, овакви радиоталаси могли би нам открити имају ли ти удаљени светови магнетосферу попут оне која штити Земљу.

Природни или вештачки

Стручњаци који су открили сигнал кажу да ће за откривање њеног тачног порекла бити неопходна додатна истраживања. За почетак, треба потврдити да сигнал уистину долази с те планете. Ако су у праву, овакви радиоталаси могли би нам открити имају ли ти удаљени светови магнетосферу попут оне која штити Земљу.Ако дање студије потврде ово откриће, имаћемо нови увид у начин истраживања ванземаљских светова који су од нас удаљени десетке светлосних година”, рекао је астроном Реј Џајавардана са Универзитета Корнел.

Земљино магнетско поље штити нашу планету од опасног космичког зрачења.Ако магнетско поље неке егзопланете наликује Земљином, то значи да би она могла потенцијално бити настањива. Магнетско поље штити атмосферу планете од сунчевог ветра и козмичких зрака”, објаснио је Тарнер.Но сигнал је доста слаб, тако да је за сада неизвесно долази ли стварно с те планете. Изузетно је важно да спроведемо даља истраживања да бисмо с тачношћу утврдили порекло тих сигнала”, додао је он.

Истраживање под називом The search for radio emission from the exoplanetary systems 55 Cancri, upsilon Andromedae, and tau Boötis using LOFAR beam-formed observations послато је на објаву у часопису Astronomy & Astrophysics.

(Извор Индекс)

 

 

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар