MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJCI U SUNČEVOM SISTEMU

408 pregleda
1. Život na Enkeladu (Vikipedija)

Postoje velike šanse da tokom budućih misija na Marsu, poput one koja se planira za 2020. godinu, budu otkriveni i mikroorganizmi, smatra poznati britanski fizičar Brajan Koks. Koks je, takođe, izjavio i da bi takvi organizmi mogli da budu rašireniji u Sunčevom sistemu nego što se do sada mislilo.

Međutim, naučnik kaže da smo najverovatnije usamljeni kada su civilizacije u pitanju, odnosno da smo jedina napredna vrsta u našoj galaksiji. „Ako odemo na Evropu, Enkelad ili Mars i zagledamo se u njih vrlo dobro, ne bih se začudio da na jednom ili više od tih mesta pronađemo mikrobe”, rekao je Koks u razgovoru za magazin „Vajerd” i istakao da je sasvim drugo pitanje da li će taj život postati jednog dana postati višećelijski ili inteligentan.

Koks je dodao da potraga za životom u svemiru predstavlja veliko pitanje, i da bi posmatranje naše planete kao jedinog tela u svemiru koje možda sadrži ćivot moglo da igra ključnu ulogu u našem političkom razvoju.  Fizičar je objasnio da bi posmatranje Zemlje kao retkog ili jedinstvenog mesta moglo da ujedini čovečanstvo. „To je važan korak u političkoj evoluciji, jer u jednom trenutku moramo da pronađemo način da upravljamo ovim svetom tako da on ne bude rasparčan”, rekao je Koks.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar