TAKNUTO ĆAKNUTO

VANZEMALJSKI POZIVI?

437 pregleda
Zvezda Ros 128 (Vikipedija)

„Čudni zvuci” dolaze sa zvezde udaljene samo“11 svetlosnih godina od nas, navode naučnici iz Portorika. Pojačano interesovanje naučnika za ovu zvezdu je nastalo nakon višemesečnih spekulacija o postojanju vanzemaljskog života na zvezdi Ros 128 (u sazvežđu Devica).

„Ako se i dalje pitate, tvrdnje o postojanju vanzemaljskog života su na margini pored ostalih stvari koje smo otkrili”, navodi se u blogu Abela Mendeza, direktora laboratorije Planetari Habitabiliti na Univerzitetu u Portoriku.

Ipak, nešto čudno je došlo u centar pažnje naučnika. Dok je tim u aprilu i maju analizirao seriju malih i relativno „hladnih” zvezda, od kojih neke imaju i planete koje oko njih orbitiraju, otkrili su „čudne zvuke” koji pristižu sa zvezde Ros 128. To je posebno zanimljivo, jer ova zvezda nema planete koje orbitiraju oko nje.

„Signal se sastojao od širokopojasnih periodičnih nepolarizovanih impulsa vrlo snažnih disperzijskih osobina”, piše u svom tekstu i dodaje da postoje tri moguća uzroka čudnog signala:

  • solarne baklje,
  • prisustvo drugog objekta u blizini zvezde,
  • eksplozija satelita.

Mendez kaže da će u saradnji sa kolegama iz sveta uskoro ponovo posmatrati zvezdu, a zapažanja će objaviti krajem nedelje. „Spremio sam pinakoladu ako se ispostavi da je taj signal astronomske prirode”, ističe on.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar