MEĐU IZMEĐU

VATRENA „VRATA PAKLA”

2.412 pregleda
Shutterstock

Plamteća rupa u pustinji: ogroman krater koji gori više od 40 godina.

U Turkmenistanu je 1971. godine pronađeno gasno polje sablasnog izgleda – džinovska plamteća rupa u pustinji, koja nosi simboličan nadimak Vrata pakla”.Prirodo gasno polje koje se nalazi u središnjoj Aziji, u pustinji u Turkmenistanu, blizu sela Derveze, udaljeno je oko 260 kilometara od glavnog grada Ašhabada. Smatra se da je kapacitet nađenog prirodnog gasa jedan od najvećih na svetu. Ime Vrata pakla” rupa je dobila zbog toga što gori još od 1971. godine, kada je pronađena. Njen prečnik rupe iznosi oko 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

Nalazište prirodnog ili zemnog gasa otkrili su ruski naučnici 1971. godine, a najpre su pomislili da se radi o neiscrpnom nalazištu nafte. Nakon što su postavili kamp, pripremili bušilice i mašine, počelo je ispitivanje uzorka i istina je vrlo brzo otkrivena.Ubrzo potom, ispod bušilica se otvorio džinovski krater koji je povukao bušilicu u zemlju. Pri urušavanju nije izgubljen nijedan život, ali su velike količine metana počele da cure, stvorivši tako veliku katastrofu za okolinu i ljude u obližnjim selima, što je rezultiralo smrću nekolicine stanovnika. Pogledajte fotografije (Profimedia):

U strahu od katastrofe većih razmera i curenja veće količine gasa, naučnici su rešili da ga zapale. Očekivalo se da će se plamen ugasiti tokom naredne dve nedelje, međutim, ovo gasno polje i dalje gori. Godine 2010. godine, tadašnji predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov posetio je nalazište i naredio da se rupa zatvori.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar