МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАТРЕНИ ЦРВ УЈЕО ДЕЧАКА

Shutterstock

Shutterstock

На плажи у Рогозници у суботу дете (10) је угризао ватрени црв. До несреће је дошло услед игре у плићаку па је дечак завршио у Хитној помоћи. Дететова мајка је за 24сата.хр испричала како се све догодило. „Шимун је био у плићаку са доста остале деце. Црв је угризао само њега. Непосредно након угриза, осетио је јако пецкање те су кренули пликови по руци. На месту угриза било је доста малих иглица, као расуто стакло и то је ширило отров. Ја сам га одвезла у Хитну јер је бол почела да се шири и испод пазуха. У Хитној су били јако предусретљиви, дете је добило ињекцију и крему против опекотина. Рука га је пекла цео идући дан, сада је боље”, рекла је мама.

Др Маја Kржељ је прошле сезоне објаснила колико опасан може бити ватрени црв. Она говори да су опасни зато што имају на себи ситне иглице, тзв. четину, а излучују и коктел токсина како би усмртили плен, те да нису опасне животиње које нападају људе нити на њих могу да скоче. „Реч је о спорим животињама које се хране бодљикашима, морским звездама, медузама тј. коралима, али су и стрвинари. Последње две године јавило се доста рибара којима су, ако наиђу на вршу с рибом, црви напали врше и појели сву рибу”, каже она.

Ватрени црв може бити дугачак до 35цм, али најчешће су велики 5-10цм. У случају блиског сусрета човека с ватреном црвом најпре треба извадити бодље које ће он зарити у кожу жртве.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар