MEĐU IZMEĐU

VEĆI IQ OD AJNŠTAJNA

458 pregleda

Osmogodišnja Meksikanka Adhara Perez ima koefcicijent inteligencije 162, što je više od onog koji su imali Ajnštajn i Hoking (160). Iako pati od Aspergerovog sindroma i autizma, pohađa studije na dva univerziteta i sanja da postane astronaut.

 Sa tri godine već je poznavala algebru i primljena je u Centar za negu talenata u Meksiku, gde je sa osam završila srednju školu, prenosi „Jukatan tajms”. Iako je natprosečno inteligentna, deca iz razreda nisu bila previše druželjubiva zbog zdravstvenih teškoća koje ima. Dve godine  je trpela maltretiranje.

Devojčica, koja je prema časopisu „Forbs” jedna od najuticajnijih ženskih osoba u astečkoj zemlji, sanja da bude astronaut, ali zbog godina nije uspela da se upiše na Nacionalni univerzitet u Meksiku. Trenutno Adhara studira onlajn na dva univerziteta: industrijsko inženjerstvo, sa specijalizacijom iz matematike, i sistemsko inženjerstvo. Razvija pametnu narukvicu koja prati emocije dece sa teškoćama u razvoju i koja može da predvidi i spreči razne napade koji se dešavaju usled bolesti.

Vreme provodi pišući knjigu „Ne odustaj, posebno posvećenu deci sa problemima poput njenih. San joj je da pohađa Univerzitet u Arizoni i stoga uči engleski jezik u pripremi za ovaj cilj, kako bi mogla da studira astrofiziku.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar