MEĐU IZMEĐU

VEGANSKE SLABE KOSTI

219 pregleda

Iako veganska ishrana mnoge oduševljava zbog određenih zdravstvenih blagodeti, postoje i neki nedostaci u odbacivanju proizvoda životinjskog porekla.Jedno malo istraživanje je pokazalo da je veganstvo povezano sa slabijim kostima i većim brojem preloma kostiju.

Istraživači su proučavali dve grupe – 36 vegana i 36 osoba koji jedu svu vrstu hrane – i napravili su im snimke da bi procenili zdravlje njihovih kostiju. Sve u svemu, vegani su imali slabije kosti.Studija koju su sproveli istraživači iz memačkog Saveznog instituta za procenu rizika takođe je otkrila da vegani imaju manje kalcijuma, važnog sastojka za zdravlje kostiju, u odnosu na osobe koje jedu sve vrste hrane.Neki od ostalih hranjivih sastojaka koji su nedostajali veganima bili su vitamin A, vitamin B2, lizin, cink i omega-3 masne kiseline, piše Insider.

U drugoj studiji, u kojoj je analizirano 55.000 ljudi, vegani su imali 2,3 puta više preloma kukova i dvostruko veći broj slomljenih donjih ekstremiteta u odnosu na one koji jedu svu svrstu hrane.Studija je takođe otkrila da neki vegani možda ne jedu dovoljno proteina, što je presudno za zdravlje kostiju.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar