MEĐU IZMEĐU

VELIKI MAJMUN S KORONOM

245 pregleda

Više gorila u Safari parku zoološkog vrta San Dijego u Kaliforniji zarazilo se koronavirusom, što je prvi poznati slučaj prenosa tog virusa na velike majmune.Pretpostavlja se da je osam gorila zaraženo virusom od asimptomatskog člana osoblja, uprkos poštovanju strogih protokola biološke sigurnosti u skladu sa smernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zoološki je vrt testirao uzorke fekalija gorila nakon što su dve životinje počele da kašlju, navodi se u saopštenju. Preliminarni rezultati pokazali su prisustvo virusa samo kod nekih gorila, budući da te životinje žive zajedno, službenici zoološkog vrta pretpostavljaju da je zaražena cela grupa od pet ženki i tri mužjaka.Tri gorile trenutno pokazuju znake bolesti, uključujući kašalj, a grupa je pod nadzorom u karantinu.

Koronavirus je pronađen i kod brojnih drugih vrsta divljih životinja u zatočeništvu, uključujući nekoliko lavova i tigrova u zoološkom vrtu Bronks u Njujorku i četiri lava u zoološkom vrtu u Barseloni u Španiji.Ali, gorile u San Dijegu su prvi poznati slučaj infekcije potvrđene kod majmuna, rekao je portparol zoološkog vrta Endrju Džejms.Gorile su članovi porodice velikih majmuna koja takođe uključuje čimpanze, orangutane i bonoboe.Virus se, takođe, pojavio kod brojnih kućnih pasa i mačaka. Prošlog meseca američko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je prvi poznati slučaj koronavirusa kod životinje u divljini, a zaraza je otkrivena kod nerčeva.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar