MEĐU IZMEĐU

VELIKI MARŠ ALERGIJA

Polen

Da li patite od sezonskih alergija? U zavisnosti od toga gde živite, možda već kijate, šmrcate i osećate svrab očiju. Stvar može biti još komplikovanija, jer je proleće stiglo ranije u nekoliko regiona.

Prvi krivac za polen svake godine je određeno drveće. Ako je količina padavina bila dobra prethodne godine, drveće je u punoj snazi pa tako i polen. „Polen ima izglede za najsnažnije dejstvo od aprila do maja“, rekao je meteorolog Alan Repert.

Prolećna sezonska alergija počinje sve ranije već godinama, kaže dr Kliford Baset. „U poslednjih 10 ili više godina, beležimo smo raniji početak prolećne sezone alergija za oko dve nedelje“, izjavio je Baset i dodao da i sama sezona alergija traje duže jer su i leta duža, a jeseni toplije.

Doktor Baset je takođe sugerisao da klimatske promene igraju svoju ulogu u priči o alergijama. „Klimatske promene su uzrok veće količine ugljen dioksida  u našoj okolini, što opet, na sebi svojstven način, šalje poruku biljkama da proizvode više polena, a sam polen je tako više kompresovan i snažniji”, objasnio je Baset.

Veće temperature znače više polena. Istraživanje američke Fondacije za astmu i alergiju, otkrilo je da je između 1995. i 2011. godine, prosečna temperatura, tokom sezone alergija na polen, bila veća tokom 11 od ukupno 27 dana, koliko bi trebalo da traje sezona polena. Pored toga, toplije temperature su uzrok širenja i „selidbe na nove teritorije” nekih biljaka koje su izazivači problema sa alergijama, što je slučaj sa ambrozijom.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar