MEĐU IZMEĐU

VEOMA SVETLA CRNA RUPA!

163 pregleda
Shutterstock

Astronomi su otkrili najbrže rastuću crnu rupu mase od tri milijarde Sunaca, koja svake sekunde troši ekvivalent jedne Zemlje i svetli 7.000 puta jače od naše galaksije, objavilo je Australijsk nacionalni unoverzitet (ANU).Astronomi su lovili ovakve objekte više od 50 godina. Našli su hiljade bleđih, ali ovaj zapanjujuće svetli provukao se nezapaženo, rekao je glavni istraživač Kristofer Onken, nazvavši ga vrlo velikom, neočekivanom iglom u plastu sena.Sada želimo znati zašto je ova crna rupa drugačija – da li se dogodilo nešto katastrofalno? Možda su se dve velike galaksije urušile jedna u drugu, usmeravajući puno materijala u crnu rupu da bi je nahranili.

Koautor Kristijan Volf nazvao je crnu rupu koja postavlja rekorde izuzetnom:Prilično smo uvereni da ovaj rekord neće biti oboren. U biti nam je ponestalo neba gde bi se ovakvi objekti mogli sakriti.”

„Sve orbite planeta u našem Sunčevom sistemu stale bi unutar horizonta događaja – granice crne rupe iz koje ništa ne može pobeći, dodao je koautor Samjuel Lai.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar