МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕОМА СВЕТЛА ЦРНА РУПА!

Shutterstock

Shutterstock

Астрономи су открили најбрже растућу црну рупу масе од три милијарде Сунаца, која сваке секунде троши еквивалент једне Земље и светли 7.000 пута јаче од наше галаксије, објавило је Аустралијск национални уноверзитет (ANU).Астрономи су ловили овакве објекте више од 50 година. Нашли су хиљаде блеђих, али овај запањујуће светли провукао се незапажено, рекао је главни истраживач Кристофер Онкен, назвавши га врло великом, неочекиваном иглом у пласту сена.Сада желимо знати зашто је ова црна рупа другачија – да ли се догодило нешто катастрофално? Можда су се две велике галаксије урушиле једна у другу, усмеравајући пуно материјала у црну рупу да би је нахранили.

Kоаутор Кристијан Волф назвао је црну рупу која поставља рекорде изузетном:Прилично смо уверени да овај рекорд неће бити оборен. У бити нам је понестало неба где би се овакви објекти могли сакрити.”

„Све орбите планета у нашем Сунчевом систему стале би унутар хоризонта догађаја – границе црне рупе из које ништа не може побећи, додао је коаутор Самјуел Лаи.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар