MEĐU IZMEĐU

„VEROKIO” NA OBALI DUNAVA

583 pregleda
Aleksandar Bogojević, Nenad Popović, Mladen Šarčević i Marko Blagojević (IFIZ)

Kao pridružena članica CERN-a, Srbija će na svojoj teritoriji, u kampusu Instituta za fiziku u Beogradu, dobiti centar koji spaja sofisticiranu, inovacionu privredu, vrhunska naučna istraživanja i obrazovanje.

Kao pridružena članica CERN-a, Srbija će na svojoj teritoriji, u kampusu Instituta za fiziku u Beogradu, dobiti centar koji spaja sofisticiranu, inovacionu privredu, vrhunska naučna istraživanja i obrazovanje. Ugovor kojim se pokreće „Verokio centar” u Institutu za fiziku potpisan je u Beogradu, u Palati Srbija, i predstavlja jedan od sedam prioritetnih projekata Republike Srbije iz oblasti nauke i tehnološkog razvoja.

„Verokio” se realizuje zajedno s vodećim svetskim institucijama, strateškim partnerima Instituta za fiziku – Evropskom laboratorijom za nuklearnu fiziku, CERN, mrežom nacionalnih instituta Italije, INFN i najvećim naučnim postrojenjem u Nemačkoj, DESY.

Kroz saradnju sa CERN-om i drugim evropskim partnerima, „Verokio” će pomoći povezivanje postojećih znanja iz više oblasti kao što su razvoj novih generacija akceleratora i detektora, modeliranje kompleksnih sistema, superračunarstvo, analiza velikih skupina podataka, ali i rešavanje ključnih izazova u oblastima kao što su biomedicina, arheologija i sociologija. Novo naučno, obrazovno i inovaciono okruženje će tesno sarađivati sa rastućim IT sektorom Srbije.

„Verokio centar će pozitivno doprineti našem akademskom kapitalu”, kaže direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dr Aleksandar Bogojević, objašnjavajući da će projekat pomoći Srbiji u procesu tešnje ekonomske, naučne, obrazovne i kulturne saradnje sa partnerima širom Evrope. Novi centar je dobio naziv „Verokio” po italijanskom renesansnom vajaru i slikaru Andreu del Verokiu (1435-1488) u čijoj je umetničkoj radionici zanat steklo nekoliko najvećih umetnika renesanse, uključujući Leonarda da Vinčija.

Ugovor o realizaciji i sufinansiranju, u prisustvu Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, potpisali: Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja , Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku

(Izvor IFIZ)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar