SRICANJE ISTORIJE

VERSAJ NA SRPSKI NAČIN

194 pregleda
Ilustracija

Letnja rezidencija dinastije Obrenović, mesto okupljanja elite i centar modnih trendova. Staro zdanje je tokom 19. veka uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu predstavljalo je jednu od najlepših i najvećih zgrada u Srbiji.

Dvor Staro zdanje nalazi se u Bukovičkoj banji u Aranđelovcu i predstavlja jedan od najlepših primera arhitekture srpskog romantizma. Gradnju je započeo knez Mihailo Obrenović 1868. godine, po projektu minhenskog učenika, arhitekte Koste Šreplovića. Staro zdanje je tokom 19. veka uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu predstavljalo je jednu od najlepših i najvećih zgrada u Srbiji.Veličanstvenost i elegancija Starog zdanja inspirisali su kneginju Nataliju da u Kneževoj sali u Starom zdanju organizuje balove, zabave i prijeme.

Igrališta za kriket, kuglana i veštačko jezero za promenadu svedoče o luksuznosti i prestižu banje. Srpska elita je svoj boravak u banji upotpunjavala zabavom, razonodom i šetnjom kroz parkovske staze.

U prošlosti Staro zdanje, raskošna građevina romantizma, bila je letnja rezidencija kraljevske dinastije Obrenović. Sagrađena 1872. godine, od momenta izgradnje, građevina je svojom veličanstvenošću impresionirala sve koji su je posetili. Prvobitno zamišljena kao Skupština Kneževine Srbije u kojoj bi se održavale sednice skupštine, reprezentativna građevina je ubrzo postala odmaralište Obrenovića.Njene odaje bile su bogato ukrašene kristalnim lusterima, kraljevskim zavesama i luksuznim namešjem. Ubrzo je Staro zdanje postalo simbol prestiža, a Bukovička banja mondensko mesto koje su posećivali kraljevi, kneževi i srpska elita.


Banja prestiža

Bukovička banja se nalazila blizu prestonice, zbog čega je relativno brzo postala omiljeno odmaralište beogradskog građanstva. Uživajući u netaknutoj prirodi, svežem vazduhu i lekovitim izvorima, Beograđani su u banji rado provodili svoje slobodno vreme. I vladarska dinastija bila je često viđen gost, što je doprinelo tome da se banja ubrzano razvije.

Osamdesetih godina 19. veka u banji su se počele graditi prve privatne i luksuzne vile. Vlasnici tih vila bili su Beograđani, koji su ovde dolazili sa svojim porodicama i prijateljima da bi se sklonili i odmorili od poslovnih obaveza i gradske vreve.Igrališta za kriket, kuglana i veštačko jezero za promenadu svedoče o luksuznosti i prestižu banje. Srpska elita je svoj boravak u banji upotpunjavala zabavom, razonodom i šetnjom kroz parkovske staze.

Pleni lepotom

Staro zdanje je bilo najreprezentativnija i najveća građevina u unutrašnjosti Srbije u 19. veku. Impozantna građevina sa 9.000 kvadratnih metara prostora imala je preko 50 soba čije zidove su ukrašavale vredne umetničke slike.O njenoj eleganciji pričalo se nadaleko, dok su balovi i proslave svojom blistavošću uveličavale slavu dinastije. Staro zdanje postalo je centar modnih trendova u kome su prezentovane najlepše haljine, šeširi, kostimi i modni dodaci. Na ovim zabavama sklapana su poznanstva, razmenjivali su se prvi ljubavni pogledi, a razmatrana je i politika.

Bilo je to vreme glamura i sjaja Starog zdanja o kome se nadaleko pričalo i prepričavalo. Iako je Staro zdanje 1906. godine postalo hotel, to nije umanjilo njegovu ekskluzivnost i lepotu.

Kraljica Natalija, poznata po svojoj eleganciji i lepoti, priređivala je otmene balove čiji su gosti bili dvorska elita. Pre nego što je napustila zemlju 1887. godine, kraljica je dane provodila u banji igrajući kroket i šetajući promenadom.

„Dolazak lepe kraljice u naše mesto bio je i sam po sebi veliki za sve, pa i za nas decu… Ostajali smo po ceo dan i bez jela i bez odmora jureći po parku da je vidimo i da joj se divimo… U udaljenom delu parka je bilo igralište za kriket gde je ona po nekoliko sati dnevno igrala udarajući kugle da prođu kroz male, od gvozdene šipke napravljene kapije, navodi Natalija Matić Zrnić (1880-1956) u svojim dnevničkim zapisima.

Bilo je to vreme glamura i sjaja Starog zdanja o kome se nadaleko pričalo i prepričavalo. Iako je Staro zdanje 1906. godine postalo hotel, to nije umanjilo njegovu ekskluzivnost i lepotu. Naprotiv, hotel Staro zdanje postao je novo omiljeno odmaralište visokog društva i elite.Ali onda je prepušte zubu vremena.

Iako simbol Aranđelovca, Staro zdanje je bilo rekonstruisano tek 1971. godine.Posle nekoliko neuspelih privatizacija hotela, 2019. godine vraćen je u vlasništvo Opštine Aranđelovac.

(Ilustracije Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac)

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar