МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕШАЊЕ „ВРИШТЕЋЕ МУМИЈЕ”

Обешени принц (Википедија)

Није имала никакву ознаку на гробу, која би према обичајима из тог доба могла да му ускрати улогу у последњем животу.

Мистерија стара скоро три хиљаде година коначно би могла да буде решена. Док многе мумије из Египта углавном изгледају исто, једна је доста намучила научнике. „Вриштећа мумија” дуго је збуњивала научнике, а они сада сматрају да коначно имају одговор зашто мумија изгледа тако, тачније као да је вриштала у моменту смрти.

Принц Пентевере је осуђен на смрт и,
вероватно, обешен због улоге у убиству због
оца Рамзеса III, који је владао у 12 веку п.н.е.

Захи Хавас ал-Ахрам рекао је да су ДНK тестови доказали теорију да је мумија заправо принц Пентевере који је осуђен на смрт и вероватно обешен због улоге у убиству због оца Рамзеса III, који је владао у 12 веку п.н.е. „Мумија је била прекривена овчијом кожом. У духу старог Египта пракрити неког овчјом кожом значи да није био чист, односно да је урадио нешто лоше у свом животу.”

Мумија, такође, није имала никакву ознаку на гробу, која би према обичајима из тог доба могла да му ускрати улогу у последњем животу. Његове руке и стопала су везани и није прошао кроз традиционални процес мумификације. „Није би ни мумифициран већ само остављен да се осуши у натрону, а потом се смолила излила у његова отворена уста”, каже Хавас.

Ипак, мумија је пронађена сахрањена с другим члановима породице. „Две силе су деловале на овој мумији: они који су хтели да га се реше и они који су хтели да га сачувају”, каже Боб Брајер, археолог из САД који је испитивао тело. „Из неког разлога намерно су желели да обезбеде да нема загробни живот у који су веровали, а с друге стране неко је то покушао да савлада и сахранио га у породичну гробницу”.

Мумија је недавно изложена у Египатском музеју у Kаиру, као део посебне изложбе која приказује делове колекције које раније нису виђене. Најмање 20 хиљада посетилаца видело је „вриштећу мумију” за само седам дана.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар