MEĐU IZMEĐU

VEŠANJE „VRIŠTEĆE MUMIJE”

687 pregleda

Nije imala nikakvu oznaku na grobu, koja bi prema običajima iz tog doba mogla da mu uskrati ulogu u poslednjem životu.

Misterija stara skoro tri hiljade godina konačno bi mogla da bude rešena. Dok mnoge mumije iz Egipta uglavnom izgledaju isto, jedna je dosta namučila naučnike. „Vrišteća mumija” dugo je zbunjivala naučnike, a oni sada smatraju da konačno imaju odgovor zašto mumija izgleda tako, tačnije kao da je vrištala u momentu smrti.

Princ Pentevere je osuđen na smrt i,
verovatno, obešen zbog uloge u ubistvu zbog
oca Ramzesa III, koji je vladao u 12 veku p.n.e.

Zahi Havas al-Ahram rekao je da su DNK testovi dokazali teoriju da je mumija zapravo princ Pentevere koji je osuđen na smrt i verovatno obešen zbog uloge u ubistvu zbog oca Ramzesa III, koji je vladao u 12 veku p.n.e. „Mumija je bila prekrivena ovčijom kožom. U duhu starog Egipta prakriti nekog ovčjom kožom znači da nije bio čist, odnosno da je uradio nešto loše u svom životu.”

Mumija, takođe, nije imala nikakvu oznaku na grobu, koja bi prema običajima iz tog doba mogla da mu uskrati ulogu u poslednjem životu. Njegove ruke i stopala su vezani i nije prošao kroz tradicionalni proces mumifikacije. „Nije bi ni mumificiran već samo ostavljen da se osuši u natronu, a potom se smolila izlila u njegova otvorena usta”, kaže Havas.

Ipak, mumija je pronađena sahranjena s drugim članovima porodice. „Dve sile su delovale na ovoj mumiji: oni koji su hteli da ga se reše i oni koji su hteli da ga sačuvaju”, kaže Bob Brajer, arheolog iz SAD koji je ispitivao telo. „Iz nekog razloga namerno su želeli da obezbede da nema zagrobni život u koji su verovali, a s druge strane neko je to pokušao da savlada i sahranio ga u porodičnu grobnicu”.

Mumija je nedavno izložena u Egipatskom muzeju u Kairu, kao deo posebne izložbe koja prikazuje delove kolekcije koje ranije nisu viđene. Najmanje 20 hiljada posetilaca videlo je „vrišteću mumiju” za samo sedam dana.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar