MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKI ARHITEKTA

276 pregleda
Ilustracija

Arhitekta i kompjuterski dizajner iz Nju Delija ima zanimljivu viziju budućnosti, ali ona nije samo plod njegove mašte.Manas Batija je, koristeći veštačku inteligenciju (Artificial Intelligence, AI) u nizu detaljnih slika, oživeo ideju stambenih nebodera prekrivenih drvećem, biljkama i algama koji deluju kao kule za prečišćavanje vazduha.

Batija je za svoj projekat nazvan „AI x gradovi budućnosti” koristio alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Program zvani Midyourney koji generiše slike zasnovane na pisanim uputstvima. Funkcioniše tako što se u njega unese skup fraza, a on zatim generiše slike zasnovane na tim frazama.„Najbolja stvar kod korišćenja veštačke inteligencije je što ona vremenom uči i svaki put je sve bolja”, objašnjava on za CNN.

Pomenuti arhitekta je u još jednom projektu nazvanom „Simbiotička arhitektura” oslikao budućnost u kojoj se zgrade prave od živih materijala. On je naziva „utopijska budućnost u kojoj se stanovi formiraju unutar drveta veličine sekvoje”.Kaže da je bio inspirisan Hiperionom, sekvojom koja se nalazi u Kaliforniji i visoka je 115 metara. On se oslanjao i na svoj svakodnevni rad u indijskoj arhitektonskoj firmi Ant Studio, čiji projekti uključuju rekonstrukciju zgrada s novim fasadama koje podstiču prirodnu ventilaciju i smanjuju potrošnju energije.

„Ideja je da ,kožaʼ zgrade bude organska i prirodna da bi zgrada mogla da reguliše sopstvenu temperaturu tokom dana”, objasnio je Manas Batija i dodao: „Ako stvorimo organski građevinski materijal, koji živi i raste, zgrada će se sama provetravati kroz prirodne procese. Skorašnja popularnost AI alata za obradu slika pokrenula je nova pitanja o kreativnosti, umetničkom integritetu i žustru raspravu o tome šta umetnost jeste.

Rasprava je dodatno podgrejana nakon što je jedan Amerikanac osvojio prvo mesto na umetničkom takmičenju za delo koje je napravila veštačka inteligencija prošlog meseca. Manas Batija, s druge strane, smatra da umetnik može koristiti bilo koju vrstu alata za stvaranje umetnosti i da svako može upotrebiti veštačku inteligenciju, ali da neće postići rezultate kao neko ko je zapravo kreativna osoba.

(Ilustracije Courtesy Manas Bhatia/Promo)

(Nova)

O autoru

administrator

Ostavite komentar