MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKI PILOT BOLJI

152 pregleda

Terminator i nije daleko – veštačka inteligencija pet puta pobedila iskusnog pilota.

Pilot sa više od 2.000 sati leta u f-16 izgubio je pet vazdušnih okršaja protiv algoritma veštačke inteligencije, u simuliranom nadmetanju koje je organizovala američka služba za napredni razvoj DARPA.Program koji je razvila DARPA – Air Combat Evolution prvo je sproveo predtakmičenje u kojem su se među sobom borili algoritmi razvijeni od strane osam kompanija, uključujući tu i „Lokid Martin.

Pred pobednički algoritam onda je poslat pilot vazdušne nacionalne garde, poznat samo po nadimku Benger, koji je i instruktor avionskih borbenih sistema i do sada je zabeležio više od 2.000 časova letenja na f-16.Pilot je izgubio svaki od pet duela.Nadmetanje je bilo prilično pojednostavljeno – korišćeni su avionski topovi „vulkan”. Algoritam nije bio ograničen potrebom da poštuje pravila i bezbednosne procedure kretanja i izvođenja osnovnih manevara, pa je mogao da napadne „Bengera” iz čudnih uglova.

Osim toga, reakcije algoritma su bile brže.Džastin Mok iz agencije DARPA nazvao je rezultat velikim uspehom za tehnologiju.Razvoj pobedničkog algoritma trajao je godinu dana a za njega je odgovoran „Heron sistems – mala firma iz Merilenda i Virdžinije.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar