MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKI ŽIVOT RASTE

235 pregleda

Ovo istraživanje je neverovatno važno za razumevanje kako život funkcioniše i koji su geni potrebni za funkcionalno upravljanje ćelijama”, kazao je biotehnolog Dru Endi sa Univerziteta Stanford.

Veštačke ćelije koje su nastale kombinacijom komponenata bakterije Mycoplasma  s hemijski sintetizovanim genomom mogu rasti i deliti se u ćelije sličnog oblika i veličine, baš kao što to čini većina bakterijskih ćelija.Biotehnolog Krejg Venter i kolege iz Instituta DŽ. Krejg Venter u San Dijegu objavili su 2016. da su stvorili minimalne veštačke ćelije. Genom u svakoj stanici sadržao je samo 473 gena za koje se smatra da su ključni za život. Nazvali su ih JCVI-syn3.0i mogle su rasti i deliti se na agaru (hranljiva podloga) i stvarati kolonije ćelija.

Kada su pomnije analizirali veštačke ćelije, Venter i kolege su primetili da se one ne dele jednoliko i ravnomerno i da ne stvaraju identične ćelije potomke, kao što to čini većina bakterija iz prirode. Umesto toga, proizvodili su potomke bizarnih oblika i veličina, piše New Scientist.Ćelije JCVI-syn3.0su izbacile sve delove genoma za koje su mislile da nisu bitne za rast. No njihova ideja onoga što je neophodno za rast išla je u korist stvaranja lepih kolonija koje rastu na hranljivoj podlozi, a ne stvaranju ćelija koje se dele na jednolik način”, rekla je molekularna biološkinja Elizabet Strihalski iz američkog Nacionalnog instituta za

Stoga su ona i saradnici u veštačke ćelije uveli druge gene, a zatim pratili kako oni utiču na rast ćelija pod mikroskopom. Evidentirali su sedam gena koji su uticali na to da se ćelije dele na jednolik način.Kada su dodali te gene u JCVI-syn3.0, uočili su da sada ćelije imaju ujednačenu deobu i rast.Minimalna ćelija ima mnogo gena čije su funkcije nepoznate. Iako ne znamo šta tačno čine, oni su neophodni da bi ćelija živela. Uglavnom, ovo je vrlo uzbudljivo područje za buduća istraživanja”, smatra Strihalski.

„Ovo istraživanje je neverovatno važno za razumevanje kako život funkcioniše i koji su geni potrebni za funkcionalno upravljanje ćelijama”, kazao je biotehnolog Dru Endi sa Univerziteta Stanford.Istraživanje pod naslovomGenetic requirements for cell division in a genomically minimal cellobjavljeno je u časopisu Cell.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar