MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKO UVO OD ĆELIJA

226 pregleda
Getty Images

Američki lekarski tim izvestio je da su rekonstruisali ljudsko uvo koristeći pacijentovo tkivo za izradu trodimenzionalnog bioimplantata u revolucionarnom postupku za koji se nadaju da će se koristiti za lečenje ljudi s retkim urođenim manama.Operacija je izvedena u sklopu ranog kliničkog ispitivanja za procenu sigurnosti i delotvornosti implantata za osobe s mikrotijom, kod kojih je spoljašnje uho malo i nije pravilno oblikovano.

AuriNovo, kako se zove implantat, osmislila je kompanija 3DBio Therapeutics,a operaciju je vodio Arturo Bonila, osnivač i direktor Microtia-Congenital Ear Deformityinstituta u San Antoniju.Kao lekar koji je lečio hiljade dece s mikrotijom iz celog sveta, inspirisan sam šta ova tehnologija može značiti za pacijente s mikrotijom i njihove porodice, rekao je Bonila.Dodao je da se nada da će implantat jednog dana zameniti trenutni tretman za mikrotiju, koji uključuje ili presađivanje hrskavice s pacijentovih rebara ili korišćenje sintetičkih materijala, poroznog polietilena (PPE), za rekonstrukciju spoljnih ušiju.

Postupak uključuje trodimenzionalno skeniranje pacijentovog suprotnog uha da bi se napravio nacrt, zatim prikupljanje uzorka ćelija hrskavice uva i njihov uzgoj.Te su ćelije pomešane s biomastilom na bazi kolagena, koja je oblikovana u spoljašnje uvo. Implantat je okružen štampanom, biorazgradivom ljuskom, koja pruža ranu potporu, ali se s vremenom apsorbuje u telo.Implantirano uvo trebalo bi vremenom sazreti, razvijajući prirodan izgled i osećaj, uključujući elastičnost normalnog organa.

Očekuje se da će kliničko ispitivanje uključiti 11 pacijenata, a sprovodi se u Kaliforniji i Teksasu.Implantat AuriNovo zahteva manje invazivan hirurški zahvat od korišćenja rebraste hrskavice za rekonstrukciju. Takođe očekujemo da će rezultirati fleksibilnijim uhom od rekonstrukcije s implantatom PPE, pojasnio je Bonila.Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), mikrotija se javlja kod otprilike jedne od svakih 2.000 do 10.000 novorođenih beba. Činioci koji mogu povećati rizik uključuju majke s dijabetesom i majčinu ishranu koja sadrži manje ugljenih hidrata i folne kiseline.

Verovatnije je da će dečaci biti više pogođeni nego devojčice, pri čemu su Latinoamerikanci, Azijci, Pacifički ostrvljani i Indijanci više od drugih.Bez drugih uslova, deca s mikrotijom mogu se normalno razvijati i voditi zdrav život – iako mogu imati problema sa samopoštovanjem i patiti od zadirkivanja i maltretiranja zbog svog izgleda. Trodimenzionalni štampani implantati mogu se koristiti za druga stanja koja uključuju hrskavicu, uključujući defekte ili ozlede nosa, rekonstrukciju dojke, oštećeni meniskus u kolenu ili naprsnuće rotatorne manšete u ramenima.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar