МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ВИНЧА” ПРАВИ НАУЧНИ ГРАД

Свечаност у Скупштини (Фонет)

Свечаност у Скупштини (Фонет)

Институт за нуклеарна истраживања „Винча” је у Скупштини Србије, где је тај Институт и основан, обележио 70 година постојања. Директорка института др Милица Марчета Kанински рекла је да Институт мултидисциплинаран и да има 800 запослених, од којих су 532 доктори наука и докторанди.

Институт за нуклеарна истраживања „Винча” је у Скупштини Србије, где је тај Институт и основан, обележио 70 година постојања, односно оснивања прве лабораторије у „Винчи”. Академски хор „Обилић” отпевао је на почетку обележавања јубилеја државну химну Србије „Боже, правде”.

„Не постоји проблем који наши људи
не умеју да реше”, рекла је др Милица
Марчета Kанински, директорка Института
за нуклеарна истраживања „Винча”.

Директорка института др Милица Марчета Kанински рекла је да Институт мултидисциплинаран и да има 800 запослених, од којих су 532 доктори наука и докторанди. „Ми смо прави научни град, армија најобразованијег кадра наше земље. Не постоји проблем који наши људи не умеју да реше”, рекла је Марчета Kанински.

Представници Института уручили су плакете председедници Скупштине Србије Маји Гојковић, премијерки Ани Брнабић, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Српској академији наука и уметности и Универзитету у Београду.

„Винчина” признања (Фонет)

Гојковић је рекла да је „Винча” понос Србије и да добро представља име државе у свету и додала да много говори „сама чињеница да је први рачунар у оној земљи направљен у Винчи и да је Југославија самостално направила нуклеарни реактор у Винчи”. „Савремена кућа знања која иде у корак са светом”, рекла је Гојковић, додајући да је за развој једног друштва потребно улагати у науку и да је неопходно посветити посебну пажњу томе да млади, образовани људи и научници остану у Србији.

Премијерка је своје обраћање почела речима „поштовани најпаметнији људи у Србији” и казала да је то водећа институција не само у Србији, већ и у Европи и да је поносна што је председница Владе „земље која има Винчу”. „Ви нисте стајали, наставили сте да промовишете науку, најбоље вредности нашег друштва и наставили сте да промовишете Србију. Србија вам много дугује”, рекла је Брнабић и додала да Влада мора да ради да се изврсност Института настави и да „Винча” треба да буде стуб развоја Србије.

Она је казала да је неопходно да наука и привреда сарађују, али да се „та копча” у Србији изгубила и да треба повратити ту “копчу”, коју према њеним речима, „Винча” није изгубила. „То како ви радите са привредом, треба да научимо да нашу привреду да ради са институцијама”, рекла је Брнабић и додала да зна да „мало фали” да се направи тако технолошки успешна Србија која ће се такмичити са светом.

Потпредседник САНУ Зоран Поповић рекао је да је „Винча” дала 18 академика и неколико председника Академије.

(Извор Бета)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар