MEĐU IZMEĐU

VIRUSI SVEOPŠTA PRETNJA

490 pregleda
Podmukle ubice (Vikipedija)

Postoji preko milion i po virusa koji mogu biti nosioci globalnih epidemija na Zemlji – naučnici planiraju dugoročnu borbu protiv ovih podmuklih ubica.

U članku objavljenom prošlog meseca u časopisu „Nauka” međunarodni tim lekara različitih specijalnosti najavio je poduhvat pod nazivom „Globalni virom projekat” koji bi trebalo da počne krajem godine. Cilj je usmeren na proučavanje, identifikaciju i kategorizaciju nepoznatih virusa koji se mogu preneti sa životinje na čoveka i sprečavanje mogućnosti globalne pandemije, što se u eri masovne migracije ljudi i transporta dobara, sa stalno prisutnom pretnjom terorizma, sada smatra realnom mogućnošću.

Oko 70 procenata virusa moglo bi se
identifikovati u narednih deset godina.
Ostali bi samo najređi sa minimalnim
šansama prenosa sa životinja na ljude.

„Naša sposobnost ublažavanja pojavljivanja bolesti podriva se našim lošim razumevanjem raznolikosti i ekologije virusnih pretnji”, rečeno je na jednoj od konferencijaza štampu. „Globalni virom projekat” (GVP) pomoći će da se identifikuje najveći deo ove virusne pretnje i da se daju pravovremeni podaci za intervencije javnog zdravstva protiv budućih pandemija.”

Ptičji grip, zika, ebola, takozvane zoonoze – patogeni koje prvenstveno postoje kod životinja ne izazivajući nikakve posledice, ali se prenose na ljude, odgovorne su za nekoliko pandemija globalnih razmera krajem 20. i početkom 21. veka. „Međutim, ako su ti virusi naš neprijatelj, mi još ne poznajemo dovolljno tog neprijatelja”, rečeno je na konferenciji za štampu održanoj ovim povodom. Za sada je poznato preko 260 virusa čiji su nosioci životinje, a mogu prouzrokovati ozbiljnu i dugotrajnu epidemiju kod ljudi. Virusolozi znaju da je to kap u moru.

Ova šačica patogena predstavlja 0,001 procenta ukupnog broja zoonotskih virusa koji bi mogli biti potencijalno opasni. Prema nekim procenama, postoji preko milion i po virusa čiji su nosioci životinje, od kojih čak trećina može biti uzrok pandemije koja se može za nekoliko dana proširiti na celu planetu. „Global virom projekat” biće usmeren u pronalaženje, identifikaciju i klasifikaciju nepoznatih patogena.

To će zahtevati ulaganje u nova istraživanja i pravila koja će bez problema prevazići političke interese i biti usmerena na globalnu zaštitu čovečanstva. Troškovi projekta procenjeni su na 7,5 milijardi dolara.

Proučavanje virusa (Vikipedija)

„Prethodna iskustva pokazuju da je stopa identifikacije virusa znatno veće u ranim fazama skupljanja uzoraka”, ističu stručnjaci. Oko 70 procenata virusa moglo bi se identifikovati u narednih deset godina. Ostali bi samo najređi virusi sa minimalnim šansama prenosa sa životinja na ljude. Ipak, sprečavanje jedne globalne pandemije moglo bi svakako, apsorbovati troškove. Naime, procenjuje se da su troškovi suzbijanja epidemije teškog akutnog respiratornog sindroma – SARS -a, koji se 2002. godine pojavio u kineskoj provinciji Gvangdong i vrlo brzo proširio iz Azije na Evropu i Ameriku, iznosili oko 40 milijardi dolara.

Skupljanje novca za ovaj ambiciozni poduhvat odavno je uzelo maha. Kina i Tajland biće prve zemlje u kojima će „Globalni virom projekt” početi krajem ove godine.

(Nataša Goati Marković, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar