MEĐU IZMEĐU

VIŠE ČAJA, MANJE SMRTI

222 pregleda
Pixabay

U poređenju saljudima koji ne piju čaj, oni koji popiju jednu do dve šoljice svakog dana imaju između 9 i 13 posto manju smrtnost, tvrde naučnici. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, pokazuje da rezultati ostaju isti i ako ta osoba pije kafu, dodaje mliko ili šećer svom čaju, nezavisno od temperature i genetske sposobnosti metabolizma da razgrađuje kofein.

Istraživači iz britanskog National Institutes of Health (NIH)koristili su podatke o pola miliona muškaraca i žena od 40 do 69 godina, od kojih 85 posto svakodnevno pije čaj. Čak 89 posto ih pije crni čaj, najpopularniji u Velikoj Britaniji. Fernando Rodrigez Artaleho, profesor preventivne medicine i stručnjak za javno zdravstvo na Univerzitetu u Madridu, opisao je ovo istraživanje značajnim napretkom na tom području”.

Naglasio je da istraživanje pokazuje umereno smanjenje smrtnosti kod onih koji konzumiraju čaj, posebno ako boluju od kardiovaskularnih bolesti. No, upozorio je da se ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je čaj isključivi razlog smanjene smrtnosti, jer se ne sme isključiti da su za to zaslužni drugi zdravstveni faktori povezani sa konzumacijom čaja.Drugo pitanje koje ostaje neodgovoreno jeste da li treba da ljudi koji ne piju čaj počnu da ga piju da bi poboljšali svoje zdravlje, a to zahteva novo istraživanje.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar