ПАНДОРИНА КУТИЈА

ВИШЕ ЦЕПЉЕНИХ ОБОЛИ

EPA

EPA

Но стручњаци кажу да их такви случајеви пробоја вируса SARS-CoV-2 не изненађују.

Гласноговорница Беле куће Џен Псаки и музичке звезде Бон Џови и Брајан Адамс последње су у низу познатих особа које су се заразиле коронавирусом, упркос томе што су вакцинисане. Но стручњаци кажу да их такви случајеви пробоја вируса SARS-CoV-2 не изненађују. Минулих седмица смо све чешће слушали за случајеве пробоја вируса – међу пријатељевим пријатељима, славним особама, политичарима, особама које су позитивне на тестирањима, иако су у потпуности пелцоване. Поједини развију симптоме болести, али већином благе.

Институт Роберт Kох у Немачкој је од почетка вакцинације у фебруару забележио више од 117.000 случајева пробоја вируса, односно заразе са симптомима. Стручњаци то ни у којем случају не објашњавају неделотворношћу вакцина, које и даље добро штити од тешких симптома макар биле потребне и додатне дозе за одржање такве висине заштите. Морате знати да заштита од инфекције шест месеци од цепљења више није толико јака”, каже немачки вирусолог Хендрик Штрек. С њим се слаже и Леиф Зандер, са Одсека за заразне болести и респираторну медицину берлинске болнице Charite.

Штити од теже

Заштита је најснажнија две седмице након друге дозе цепива, а затим полако опада, објашњава Зандер. Но важно је истаћи да ће проценат заштите код вакцинисаних увек бити знатно већи него код невакцинисаних. Научну заједницу такав развој догађаја нимало не изненађује. Водећи немачки вирусолог Кристијан Дростен још у априлу је рекао да би цепљени људи већ након неколико месеци могли придонети ширењу вируса.

А вирусолог Штрек каже да је важније да особа буде заштићена од тежих симптома болести, што јој омогућује цепљење, него да буде поштеђена реинфекције. И додаје да они који упркос вакцинисању оболе најчешће развију благе симптоме, а код неких они у потпуности изостану.

Пренос вируса

И могућност преноса вируса разликује се међу пелцованима и непелцованима. Kоличина вируса у организму цепљених смањује се знанто брже, а цепиво заправо скраћује раздобље током којег се вирус може пренети”, објашњава Штрек. Пробој вируса може бити опасан код старијих људи чији је имунолошки одговор слабији. По подацима Института Роберт Коџ, у Немачкој је од фебруара умрло 1.076 вакциисаних особа. Важно је истаћи да је међу њима било 72 посто старијих од 80 година.

„То указује на уопште већи ризик од смртног исхода у поменутом узрасту, независно од делотворности вакцина”, саопштио је поменути Институт. Гледајући укупан број оболелих, само се мали део хоспитализованих, оних који су лечени на одељењу за интензивну негу или умрлих може приписати пробоју вируса.

Трећа доза

У саопштењу Института Роберт Kох стоји да је пораст броја случајева пробоја предвидљив, јер се све више људи вакцинише, а рестриктивне мере се ублажавају, што повећава вероватноћу да ће у контакт с вирусом доћи и потпуно внцинисане особе. Зандер предлаже да се додатна или трећа доза понуди свима, без обзира на животно доба, шест месеци након цепљења другом дозом и сматра да би она имала дампиншки учинак на ширење вируса у популацији. Притом се позива на искуство Израелаца, који су се захваљујући томе извукли из последњег вала ширења вируса.

С друге стране Штрек није толики поборник треће дозе. Истиче да глобално нема довољно вакцина и сматра да је важније већину земаља у свету опскрбити другом дозом него журити с трећом у богатим земљама. Он верује да би за здравствене службе било боље да старије од шездесет година вакцинишу са две дозе него особе у двадесетим годинама трећом дозом.

У Kалифорнији су, након што је Америчка агенција за храну и лекове (FDA) одобрила цепива, она постала доступна за јавност. Тако су сви старији од 65 година који су вакцинисани, односно особе које имају и неке друге здравствене тегобе, позвани на цепљење додатном дозом. Појачана доза се сада препоручује свим одраслим особама које раде у окружењу јако изложеном вирусу, попут болница, школа или трговина. Но и у САД проблем настаје за одрасле вакцинисане особе које не улазе у те категорије.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар