MEĐU IZMEĐU

VIŠE PLASTIKE NO RIBE

111 pregleda
Getty Images

Potrebne su hitne promene: Ako se onečišćenje nastavi ovim tempom, do 2040. u morima će biti više plastike nego ribe.

Šteta koju je uzrokovala prekomerna proizvodnja nove plastike i dug period njene razgradnje je nepopravljiva, kazao je Tom Gamedž iz EIA. Zagađenje plastikom hitan je globalni problem koji zahteva međunarodno obvezujući sporazum pod okriljem Ujedinjenih nacija, stoji u izveštaju Agencije za istraživanje (EIA).U toj nevladinoj organizaciji za zaštitu okoline kažu da postoji niz dokaza o štetnim uticajima plastike i tvrde da je onečišćenje plastikom jednako važno kao i klimatske promene.

Zrak koji danas udišemo sadrži mikročestice plastike, plastika je pronađena u arktičkom snijegu, a ima je i u tlu i hrani, prenosi BBC. Tome u korist govori i izveštaj u kojem stoji da je na Tajlandu oko 20 slonova umrlo nakon što su pojeli plastični otpad sa deponija smeća.Autori pozivaju nacije da se dogovore o obvezujućem UN-ovom sporazumu s ciljem smanjenja proizvodnje plastike i plastičnog otpada.Otkucava nam vrijeme za rješavanje ovog ubojitog problema, kazao je Tom Gamedž.Ako se ovaj talas zagađenja nastavi, do 2040. bi težina plastičnog otpada u morima mogla nadmašiti ukupnu težinu morske ribe.

UNsu izdvojile tri egzistencijalne pretnje okolini – klimatske promene, manjak bioraznolikosti i zagađenje – i dodale da su to problemi s kojima se ukoštac moramo uhvatiti istovremeno.Multilateralni sporazumi o gubitku bioraznolikosti i klimi postoje već skoro 30 godina (iako nisu uspeli sprečiti emisije CO2 i zaštititi prirodu).Neke države tikom poslednjih godina odbile su ideje o obavezujućem sporazumu u vezi s plastikom.

Ipak, iz više od 100 zemalja izjavilo je da bi podržale predlaganje sporazuma na idućoj Skupštini UN za okoliš u februaru i martu.Izvori kažu da je onih koji se sporazumu glasno odupiru sve manje, ali još postoje sporovi o tome koliko bi strog sporazum trebalo da bude i da li bi njegovosprovođenje bilo obavezujuće ili dobrovoljno.Predsednik Džo Bajden objavio je da SAD podržavaju globalni sporazum koji je bivši predsednik Donald Tramp odbio.Još nije jasno može li pridobiti Kongres, pošto se većina plastike proizvodi od nafte i gasa koji se proizvode u SAD.

Japanci žele sniziti ambicije sporazuma, a Kina se još nije izjasnila. Ona proizvodi najviše nove plastike, ali najveći proizvođači plastičnog otpada po glavi stanovnika su SAD i Velika Britanija.Prilikom objavljivanja izveštaja EIA, Tom Gamedž je kazao: Količina vidljivog plastičnog otpada izazvala je veliku javnu bojazan, ali važno je napomenuti da je većina plastičnog zagađenja okom nevidljiva.Šteta koju je uzrokovala prekomerna proizvodnja nove plastike i dug period njene razgradnje je nepopravljiva – ovo predstavlja pretnju ljudskoj civilizaciji i nastanjivosti naše planete. Ovaj problem postaje gotovo jednak problemu koji izazivaju klimatske promene.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar