МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИШЕ ПТИЦА НЕГО ЉУДИ

Getty Images

На Земљи данас живи отприлике 50 милијарда птица, што значи да нашу планету настањује шест пута више птица од људи, резултати су истраживања аустралијских знанственика објављени у часопису Proceedings of the National National Academy of Sciences. Тим научника који је предводио еколог Вилијам Корнвел са Универзитета Нови Јужни Велс (UNSW) из Сиднеја у студији је користио податке о 9.700 познатих птичјих врста из целог света, за које тврде да представљају 92 посто свих постојећих врста на Земљи.

Истраживачи су комбиновали резултате научних истраживања о појединачним врстама птица које живе у одређеним подручјима, с готово милијарду нових података које су у интернетску орнитолошку базу података eBird унели аматери. Замисао о процени броја птица које живе на Земљи потекла је од чињенице да имамо неке птичје врсте које се изнимно добро проучавају, рекао је Корнвел. Но истовремено имамо и велики број обичних људи, љубитеља птица који путују светом и прикупљају информације о свим птицама које сусретну, а затим податке о њима уносе у орнитолошку базу.

Научници су закључили да на нашој планети живи релативно мало обичних врста и веома много ретких врста птица. Међу десет најраспрострањенијих су врапци (1,6 милијарда), европски чворци (1,3 милијарде), прстенокљунасти галебови (1,2 милијарде) и ластавице покућарке (1,1 милијарда). Орнитолози су установили и да је у свету најмање птица киви из породице нојева, које већином настањују Нови Зеланд (3.000) и месита (154.000) сличних ждраловима. Реч је о угроженој ендемској врсти која живи на Мадагаскару. Можда су неке врсте птица данас ретке из природних разлога – примерице, живе само на једном острву или искључиво на врху једне планине у свету, а могу бити ретке и због људског фактора, закључио је Корнвел, додајући да се нада да ће научници с временом установити које врсте изумиру и где је потребно уложити додатне напоре у њихово очување.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар