PANDORINA KUTIJA

VITAMINIMA NA KORONU

163 pregleda

Za muškarce nije bilo značajnije razlike povezane s dodacima, dok su kod žena rezultati bili prisutni u svim grupana po uzrastu i u svim grupama po telesnoj masi.

Od početka pandemije kovida-19 jasno je da širenje virusa uspešno mogu zaustaviti samo vakcine. No cepiva se, iako osmišljena neočekivano brzo, relativno sporo distribuiraju, barem u većem delu sveta, što uključuje Hrvatsku. U međuvremenu ne preostaje drugo nego pridržavati se epidemioloških mera – treba se što manje družiti, osobito izvan svojeg domaćinstva ili malenog balona odabranih rođaka i prijatelja, održavati fizičku distancu i često prati ruke. Naučnici stoga istražuju postoje li neke druge stvari, poput antiviralnih liekova ili dodataka ishrani, koje nam mogu pomoći. Barem u nekoj meri.

Prilika za prodavanje magle

Očekivano, brojni prodavači magle iskoristili su pandemiju da u medijima i na društvenim mrežama promovišu svoje nadrilekove, alternativne i tradicionalne lekarije i savete. Među njima moglo se naći uvek popularnih dodataka iz narodne medicine, poput limuna, češnjaka i rakije.

No neki naučnici su ovome pristupili ozbiljno. Novo veliko istraživanje, objavljeno u časopisu British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health, otkrilo je da postoji određena povezanost između obolevanja od kovida-19 i upotrebe nekih dodataka hrani. Nažalost, na samom početku moramo upozoriti da njihovi efekti nisu ni približno takvi da bismo se mogli pouzdati u zaštitu. Ipak, čak i maleni učinci mogu imati nekog značaja kada su brojevi obolelih veliki. Stoga vredi znati o kojim je dodacima reč.

Pomama za vitaminima i dodacima

Za početak podsetimo još jednom da su naučna istraživanja pokazala da su potencijalne koristi od multivitamina i dodataka ishrani vrlo ograničene. Lekari savetuju da je za zdravlje najbolje da svakodnevno u organizam unosimo dovoljno mikronutrijenata kroz zdravu hranu. Dodaci ishrani uglavnom se preporučuju samo onda kada imamo jasno dijagnostifikpvan njihov manjak.

Uprkos tome, u ranim danima pandemije vitamini su bili među prvim proizvodima koji su nestajali s polica apoteka.Tržište dodataka ishrani u Velikoj Britaniji poraslo je za 19,5 odsto u razdoblju koje je prethodilo nacionalnom karantinu početkom marta 2020. Pritom je prodaja vitamina C skočila za 110 posto, a multivitaminskih dodataka za 93 posto. Slično tome, prodaja suplementa cinka porasla je za 415 postotaka tokom sedmodnevnog razdoblja na vrhuncu zabrinutosti zbog kovida-19 u SAD koje se završilo 8. marta”, napisao je u svojem uvodu u studiji autorski tim.

Dodaci korisni, ali upitni

Dodaci ishrani mogu imati neku ulogu u našem zdravlju. Primerice, cink je jedan od retkih mikronutrijenata koji su povezani sa skraćenjem trajanja prehlade. Ljudima na veganskoj ishrani preporučuje se uzimanje vitamina B12 koji se uglavnom dobija iz hrane životinjskog porekla, dok je u biljnoj oskudan. No kada je reč o sprečavanju ozbiljnih infekcija, korist od dodataka vrlo je upitna.

Vitamin D, probiotik i omega-3

Međunarodni načni tim u novoj studiji je koristio podatke iz aplikacije koju je zdravstvena naučna kompanijaZoe”početkom 2020. godine pokrenula pod imenom COVID-19 Symptom Study app, a koja je učesnicima postavila širok spektar pitanja, uključujući jesu li koristili dodatke ishrani poput probiotika, belog luka, ribljeg ulja, multivitamina, vitamina D, vitamina C ili cinka. Takođe su ih pitali da li su bili testirani na SARS-CoV-2 i kakvi su bili rezultati.Ukupno je na upitnik do 31. jula 2020. odgovorilo 445.850 ljudi iz Velike Britanije, SAD i Švedske, što je timu omogućilo prikupljanje mnogo podataka korisnih za analizu.

U Velikoj Britaniji, iz koje je dolazila velika većina ispitanika, nešto manje od pola koristilo je neku vrstu dodatka. Oko 6 odsto onih koji su uzimali suplemente bilo je pozitivno na testu na SARS-CoV-2, dok je od onih koji nisu uzimali suplemente bilo pozitivno oko 6,6 posto. To je razlika od oko 2.500 ljudi.

„U britanskoj kohorti korisnici koji redovno dopunjavaju svoju ishranu multivitaminima imali su manji rizik od pozitivnog testiranja na SARS-CoV-2 za 13 odsto, kod onih koji koriste vitamin D rizik je bio manji za 9 posto, kod korisnika probiotika za 14 postotaka, a kod korisnika omega-3 masnih kiselina za 12 procenata”, napisali su naučnici.Nije bilo značajnih povezanosti kod onih koji koriste cink, vitamin C ili češnjak.”

Ukupna korist vrlo je skromna

No, ove rezultate treba vrlo oprezno interpretirati. Pre svega, reč je o opservacionoj, odnosno posmatračkoj studiji koja se temelji na samoprijavljivanjima učesnika, što znači da je vrlo teško utvrditi uzročno-posledičnu povezanost koja bi dokazivala da su baš vitamini ili dodaci hrani rezultirali s manje pozitivnih testova za kovid-19.

Tim je u istraživanju sproveo kontrolu za usrast, pol, telesnu masu i brojne druge činioce. Takođe je pokušao da uzme u obzir pristranost učesnika sklonih zdravlju, što podrazumeva da će oni koji uzimaju vitamine verovatno istovremeno biti ljudi koji se više brinu o zdravlju. To pak znači da će biti zdraviji na druge načine, uključujući telesne vežbe i pridržavanje epidemioloških mera. Takva pristranost mogla je uticati na rezultate.

I nakon što su sve to uzeli u obzir, rezultati su i dalje bili prisutni. Pritom je zanimljivo da su oni za žene bili snažnije izraženi nego za muškarce. Naime, za muškarce nije bilo značajnije razlike povezane s dodacima, dok su kod žena rezultati bili prisutni u svim grupana po uzrastu i u svim grupama po telesnoj masi.

Najveća opservaciona studija

Rezultati su se, takođe, malo razlikovali između SAD i Švedske. Primerice, pokazalo se da dodaci omega-3 nisu bili od koristi švedskim ženama, dok su probiotici i vitamin D bili od koristi američkim muškarcima. U dosad najvećoj posmatračkoj studiji o infekciji virusom SARS-CoV-2 i upotrebi dodataka ishrani na preko 400.000 korisnika aplikacija iz tri različite zemlje pokazali smo da postoji značajna povezanost između korišćenja dodataka omega-3 masnih kiselina, probiotika, multivitamina i vitamina D i manjeg rizika od pozitivnih ishoda na testiranjima na infekciju SARS-CoV-2”, napisao je tim u komentaru studije.

Naučnici su istakli da su efekti dodataka ishrani postali mali kada su u obzir uzeli sve moguće činioce koji su mogli uticati na rezultate.Žene koje kupuju vitamine mogu istovremeno biti zdravstveno osveštenije od muškaraca, što znači da mogu više koristiti maske za lice i prati ruke. Doista, u našim podacima otkrili smo da žene imaju sklonost da maske nose češće od muškaraca”, dodali su.

Potrebno još istraživanja

Nakon svega, rezultati pokazuju skromne razlike, što su autori istakli u naslovu studije. Primerice, kod ispitanika iz Velike Britanije uzimanje vitamina smanjilo je apsolutni rizik od obolevanja od kovida-19 za manje od 1 posto.S druge strane, autori ističu da u populaciji čak i mali postoci mogu spasiti živote, pa smatraju da je neophodno utvrditi jesu li vitamini zaista ono što čini neku razliku. Stoga su pozvali kolege da sprovedu velika klinička ispitivanja da bi se potencijalni učinci dodataka ishrani testirali u bolje kontrolisanim uslovima.

Ako još niste vakcinisani, maske, pranje ruku i održavanje rastojanja imaće, bez sumnje, neuporedivo veći učinak nego bilo koji vitamin.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar