МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЛАГА УСПОРАВА КОРОНУ

STR JIJI PRESS/AFP

Јапански суперкомпјутер показао да влажност смањује ширење коронавируса.

Јапански суперкомпјутер показао је да влажност може имати велик ефекат на ширење честица вируса због чега је у сувим, затвореним условима зимских месеци ризик од заразе повећан. Та открића говоре да би коришћење овлаживача ваздуха могло ублажити ширење инфекције у условима када редовно проветравање просторија отварањем прозора није могуће, показује заједничка студија коју су спровели Рикен и Универзитет Kобе.

Научници су користили суперкомпјутер Фугаку како би симулирали емисију и проток ситних честица (аеросола) заражених људи у разним затвореним просторима. Влажност ваздуха испод 30 посто више је него удвостручила количину аеросола у односу на влажност ваздуха од 60 посто или већу, показале су симулације. Студија је даље показала да прозирни штитници за заштиту лица нису тако ефикасни као маске у спречавану ширења аеросола.

Друга истраживања потврдила су и да је уколико седите за столом у друштву већи ризик да се заразите од људи који вам седе с леве или са десне стране него од особа преко пута стола. Такође је показала да број певача у хору мора бити ограничен и да морају одржавати размак. Истраживачка екипа коју води Макото Цубокура раније се користила суперкомпјутером Фугаку ради симулације заразе коронавирусом у возовима, на радном месту и учионицама.

 

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар