MEĐU IZMEĐU

VODA STIŽE I SA SUNCA

248 pregleda
NASA

Mada je Zemlja najmodrija planeta u Sunčevom sistemu, mi još sa sigurnošću ne znamo otkuda je došla sva ta voda. Naučnici su sada, nakon analize prašine obližnjeg asteroida, ustanovili da bi uzrok tome moglo biti naše užareno Sunce. Moguće je da je deo vode na Zemlji nastao zbog reke nabijenih čestica koje su došle iz gornje atmosfere Sunca pre nekoliko milijardi godina.

Naime, kada solarni vetar stupi u interakciju sa sitnim česticama prašine koje se nalaze na određenim asteroidima, dolazi do stvaranja male količine vode, što bi moglo objasniti barem deo plavetnila naše planete.Većina naučnih modela ukazuje na to da je velik dio vode na Zemlji došao s nekog vanzemaljskog izvora, verovatno s asteroida tipa C. Naučnici smatraju da su ti daleki asteroidi izvor klasa meteora poznatih kao ugljenikovi hondriti koji redovno padaju na Zemlju. Poznato je da ova vrsta meteorita ima znatnu količinu minerala koji sadrže vodu.

No ugljenikovi hondriti vverovatno nisu jedini izvor vode na Zemlji. Postoje i druge vrste hondritnih asteroida koji su, takođe, mogli sadržavati čestice vode, iako u manjoj meri. Naučnici su u laboratoriji dokazali da vodonikovi joni reaguju sa silikatnim mineralima i da kao nuzproizvod nastaje voda. Da bi istražili svoju hipotezu, analizirali su prašinu sa asteroida tipa C, Itokave, da bi videli sadrži li rezervoar izotipova koji nalikuju onima solarnog vetra.

Naime, dok se većina izotipova vode na Zemlji podudara sa ugljenikovim hondritima, mali postotak se ne slaže, pa bi Sunce zapravo moglo biti njihov pravi izvor, piše Science Alert. Oslanjajući se na preciznu analizu atom po atom, stručnjaci su izmerili obilje vode koja se nalazi u prašini asteroida Itokava, a na Zemlju ju je donela Japanska svemirska agencija (JAXA) 2011. godine.Naše istraživanje je pokazalo da je solarni vetar stvorio vodu na površini sitnih zrnaca prašine i da bi to mogao biti izvor dela vode na Zemlji”, rekao je planetarni naučnik Fil Blend sa Univerziteta Karten u Australiji.

Sudeći po tome koliko vode su pronašli u česticama prašine, tim procenjuje da asteroidi tipa C mogu zadržavati 20 litara vode po kubnom metru.Ovi nalazi pokazuju da bi izolovana zrnca prašine u svemiru mogla predstavljati važan izvor vode u Sunčevom sistemu.Istraživanje pod nazivom Solar wind contributions to Earth’s oceans objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.(Pročitajte šta je pre četiri meseca napisao „Galaksijin” autor: https://galaksijanova.rs/pijaca-voda-sa-sunca/?script=lat).

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar