MEĐU IZMEĐU

„VOJADŽER 1” SE JAVIO ZEMLJI

581 pregleda
Probuđena letelica (NASA)

Otkako je pre 40 godina napustila Zemlju, letelica „vojadžer 1” nastavila je samostalno svoju avanturu van Sunčevog sistema. Iako se dugo nije ni pominjao u medijima u petak veče pojavila se informacija da je „vojadžer” prvi put u poslednje 33 godine ispalio svoje rezervne potiske. Pitanje je – zašto?

Naučnici iz Nase i sa Univerziteta u Arkanzasu kažu da je to novi trenutak za letelicu, posebno zato što je poslednji mlazni motor koristio od 2014. godine. „Mlaznjaci za upravljanje položajem na Vojadžeru pokazuju degradaciju, što znači da su došli do kraja svog života”, kaže menadžerka projekta Suzan Dod. „Ispitali smo poteze i manevre za korekciju putanje da bismo videli da li će raditi i da li bismo mogli da zamenimo upravljačke pozicije. Koristeći novi potisak obezbedićemo dve do tri godine života za ovu misiju.”

Prvog marta 1979. godine „vojadžer” je proleteo pored Jupitera i slikao ga. Posetio je i Saturn, a manevre za korekciju putanje nije koristio od 8. novembra 1980. godine. Iako je 21 milijardu kilometara, od Zemlje i „uspavan” već nekoliko decenija, „vojadžer” je savršeno prošao test. Trebalo je 19 sati i 35 minuta da letelica pošalje signal Zemlji pokazujući da je eksperiment prošao dobro.

„Ima signal i uspešno odgovara na eksperiment? To je neverovatno, posebno ako uzmemo u obzir da se letelica nalazi milijardama kilometara odavde, u zoni gde su temperature strašno niske i u prostornom vakuumu. Vojadžer ne poznaje granice”, kaže Kejtlin Arens, astronom.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar