MEĐU IZMEĐU

VOJADŽEROVE PLOČE LAŽU?

388 pregleda
NASA

„Vojadžeri su lansirani 1977, i poneli su sa zlatne ploče, poruke vanzemaljcima, koje zapravo predstavljaju svojevrsne vremenske kapsule. Na pločama se nalazi svašta: 115 slika i zvuci prirode, drevni i savremeni jezici (i srpski![1]), glas naciste Valdhajma i Sejganovog sina, muzika kroz vekove i Morzeova azbuka i gluposti tipa pismene poruke predsednika Kartera.

Ploče (proizvedene u Parizu) koštale su po 18.000 dolara i meni su bile od početka smešne jer sem slika muškarsa i žene ništa drugo nisam razumeo, a navodno treba da ih razume neka inteligentna civilizacija, kao da postoji nekakva glupa civilizacija. Naročito sam se zabavljao kada su tada skočili tupsoni zaštitnici morala i ženskih prava lamentirajući nad nagim ljudskim figurama na poruci i uzdignutom desnom rukom muškarca na pozdrav, a svi znaju da je to pretnja ratobornog tipa. Da zbrka bude veća, u jednom ćošku je prikazano 14 komšijskih pulsara sa preciznim periodima, iz čega bi neki pametnjaković tamo negde trebalo da nedvosmisleno zaključi gde se mi nalazimo.Među onih 115 slika koje su bile kodirane na pozlaćene ploče na vojadžerima, našla se i jedna koja mi je skrenula pažnju. Evo kako ona izgleda:

Namera ove slike bila je – i biće – da nauči nekog inteligentnog vanzemaljca koji bi slučajno upecao jednu od sondi u dalekoj budućnosti malo zemaljske matematike. Drugim rečima, brojevi, binarno kodiranje i kako funkcionišu osnovne operacije kao što su sabiranje, množenje, delenje i razlomci – i kako se ispisuju.Nisam neki Magnus Karlsen, ali znam toliko matiš da mi već na prvi pogled nešto nije bilo jasno. Da li je Sejgan hteo da isfintira vanzemaljce ili se štamparima potkrala greška, uglavnom već prvi razlomak prikazan na slici (dole desno) mi se učinio netačnim !U čemu je štos?

Ako ja ne razumem, kako će stanovnik Sirijusa B?Evo objašnjenja: način na koji je data jednakost napisana implicira da je pet plus dve trećine jednako pet puta dve trećine. To je zato što smo mi razlomak stavili u zagrade – što nije učinjeno na vojadžerovim zapisima.Dakle, matematički izraz prikazan na večnim zlatnim pločama je tačan, zaključuje Draško Dragović.

[1] Zlatiborski prota i učesnik Balkanskih ratova Milan Mihajlo Smiljanić (1891-1979) je na srpskom rekao: Želimo vam sve najlepše sa naše planete.

(Izvor Astronomski magazin)

O autoru

administrator

Ostavite komentar