MEĐU IZMEĐU

VRAĆA SE IZUMRLI DODO?

1.335 pregleda
Shutterstock

Novoosnovana kompanija Colossal Biosciencessa sedištem u Dalasu tvrdi da se približila oživljavanju dodoa, ptice koja je izumrla u 17. stoleću, jer je uspešno dešifrovala ceo njen cijeli. Ranije je najavila da planira da ponovo stvori tasmanijskog vuka i vunastog mamuta.No, ima još dosta posla pre nego što vaskrsne pticu. Naučnici ne mogu stvoriti život od nule, već će morati smisliti način na koji će gene specifične za dodoa staviti u embrion postojeće životinje, piše Business Insider.

„Sledeći korak je upoređivanje genetskih informacija s genima bliskosrodnih ptica kao što su nikobarski golub i usamljenik sa Rodrigeza da bi se otkrile mutacije koje dodoa čine dodoom”, rekla je za CNN Bet Šapiro, vodeća genetičarka na projektu. Ona dodaje da je krajnji plan ponovo naselitiove ptice na Mauricijusu, gde su živjle pre nego što su ih istrijebili ljudi.

Plan je vrlo, vrlo izazovan”, izjavio je za The Guardian Juan Berni, zamenik direktora Evropskog laboratorije za molekularnu biologiju koja ne učestvuje u ovom projektu. Uprkos veoma zavtevnom poduhvatu, kompanija je prikupila dodatnih 150 miliona dolara. Prema Bloombergu, zbog najnovije investicije procenjena je na 1,5 milijardi dolara.Postoje jasna etička pitanja povodom stvaranja vrste koju nameravaju da puste u divljinu. Neki misle da ako je nešto moguće napraviti da to treba uraditi. Nisam siguran koja je svrha svega toga i da li je ovo doista najbolja raspodela resursa. Trebalo bi najpre spasiti vrste koje imamo pre nego što izumru”, upozoeio je Berni.

Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar