MEĐU IZMEĐU

VRANJSKA GIMNAZIJA = 140

396 pregleda
Gimnazija

Promocijom monografije „Znamenite ličnosti Vranjske gimnazije” u Pozorištu Bora Stanković u Vranju završene su svečanosti obeležavanja velikog jubileja – 140. godišnjice Gimnazije Bora Stanković”. Na promociji je rečeno da je monografija „satkana od tananih niti prošlosti koje su se splele u celinu oko jedne škole” i da donosi poznate, manje poznate, ali i nepoznate detalje iz života i biografija 171 znamenitog gimnazijalca.


Detalj sa svečane promocije

Ova publikacija obuhvata detalje iz životopisa poznatih gimnazijalaca Vranja od osnivanja škole 1881. do 2001. godine.


„Znamenite ličnosti Vranjske gimnazije

U njoj se nalaze imena i biografije profesora i učenika Vranjske gimnazije koji su u različitim razdobljima dali svoj doprinos ne samo razvoju škole, već i vranjskog i srpskog društva na polju nauke, obrazovanja, ekonomije, kulture, sporta itd.


Prof. dr Dragan Mikić govori

O istorijatu Gimnazije, a naročito o znamenitim lekarima koji su pohađali ovu školu, govrio je jedan od predstavljenih u monografiji, prof. dr Dragan Mikić, predsednik Zavičajnog udruženja Vranjanaca Žuto cveće, koje neguje tradiciju Vranja i Vranjanaca u Beogradu.


Vodeće ličnosti vranjske kulture, školstva, politike
predstavnici Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve

Direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković rekla je da je značaj te obrazovne institucije u formiranju identiteta srpskog društva nemerljiv, a da je monografija štivo koje predstavlja „temelj i oslonac za budućnost i nastavak jedne priče“.

„Radi se o rukopisu koji afirmiše tradiciju gimnazije u Vranju. I u svest savremenika vraća sećanje na generacije profesore i učenike koji su svojim znanjem i vrlinama obeležili prosvetnu istoriju Srbije“, rekla je direktorka Mišić.


Među brojnim posetiocima i dvojica iz monografije
Miroljub Stojčić i Jovica Dejanović

(Tekst i fotografije Vranje News)

(Izvor Žuto cveće)

O autoru

administrator

3 komentara

    • Uplatom 1500 din. (po primerku) na žiro račun br. 330-6001872-98, na ime: Zadužbina Olge i Nikole Dinića, potpukovnika u penziji iz Vranja.
      Ličnosti iz knjige bi dobile besplatan primerak.
      Da je ovo tačno garantuje urednik Galaksije St. Stojiljković (mada ga nisam pitao).

Ostavite komentar