MEĐU IZMEĐU

VRH SRPSKE FIZIKE U BEOGRADU

928 pregleda
Zdanje SANU (Vikipedija)

Političari takvo okupljanje nazivaju sastankom na vrhu ili samitom. U Beogradu će se, 23. i 24. marta, naučnoj i opštoj javnosti predstaviti dvadesetak vrhunskih srpskih fizičara, većim delom iz rasejanja. Prvog dana u Svečanoj dvorani Srpske akademije nauka i umetnosti (Knez Mihajlova 35), a drugog u sali na Fizičkom fakultetu. Kojim povodom?

Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić” obeležava dve decenije postojanja i dodeljivanja najuglednije nagrade u fizici u nas, a po svemu sudeći i u nauci uopšte, koju je jedan novinar još na početku nadahnuto nazvao „srpskim Nobelom”. Osnovana je da sačuva uspomenu na rano preminulog Marka Jarića koji je u svoje vrema smatran jednim od najboljih u svetu u svojoj oblasti, a i dan-danas je veoma citiran u naučnim člancima.

Dosadašnji dobitnici su: Ivan Božović, Nikola Konjević, Midorag Kulić, Leonardo Golubović, Nemanja Kaloper, Zoran LJ. Petrović, Milan Damnjanović, Bosiljka Tadić, Ljiljana Dobrosavljević-Grujić, Zoran Radović, Vladimir Dobrosavljević, Čedomir Petrović, Vlatko Vedral, Dejan Stojković, Jelena Vučković, Vladan Vuletić i Časlav Brukner. Pretežnim delom (12) dolaze sa najčuvenijih univerziteta u svetu.

Žiri u sastavu Zoran Radović, dopisni član SANU, Milan Damnjanović, redovni član SANU, Branislav Jelenković, dopisni član SANU, prof. dr Maja i prof. dr Voja Radovanović, odlučio je da visoko priznanjeza 2017. godinu bude dodeljeno prof. dr Igoru Herbutu sa Univerziteta Sajmon Frejzer u Vankuveru (Kanada) „za teoriju interagujućih Dirakovih fermiona i predikcijuantiferomagnetne faze grafena u magnetnom polju”. Dobitniku će prvog dana, nakon predavanja po pozivu u SANU, biti uručena nagrada.

Igor Herbut

Na dvodnevnom naučnom savetovanju biće prikazani najveći prodori u savremenoj fizici iz: superprovodnosti, gasne plazme i lasera, struna, fizika čvrstog  stanja, kvantne optike, kvantne gravitacije, kvantnih informacija, fizike čestica, kompleksnih mreža, statističke fizike i niskih temperatura.

Specijalni gost je prof. dr Džon Elis iz CERN-a, jedan od najcenjenijih svetskih teorijskih fizičara, koji će prvog dana govoriti o tome dokle se stiglo u proučavanju nepoznatih četica, a pre svega Higsovog bozona.

Savetovanje se održava u organizaciji Fondacije „Prof. dr Marko V. Jarić”, a pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti.

Listu disadašnjih dobitnika pogledajte OVDE.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar