MEĐU IZMEĐU

VULKAN JELOUSTON KLJUČA

3.783 pregleda
Pogled u dubinu (Vikipedija)

Zbog sve češćih erupcija vulkani predstavljaju mnogo veću pretnju po čovečanstvo nego što se ranije mislilo, upozoravaju naučnici iz Velike Britanije. Analizirajući vulkansku aktivnost u prethonih 100 hiljada godina, istraživači sa Univerziteta u Bristolu napravili su hronologiju supererupcija, koje mogu proizvesti oko 1.000 gigatona lave.

Vulkan Jelouston u Vajomingu u SAD označen je kao supervulkan čija bi erupcija mogla u potpunosti da promeni postojeću klimu na Zemlji. U studiji naučnika iz Bristola navodi se da se katastrofalne erupcije događaju na svakih 17 hiljada godina.

„U prethodnoj analizi iz 2004. godine pisalo je da se ovakve erupcije događaju na svakih 45 ili više hiljada godina. Sada se to umnogome promenilo”, kaže Džonatan Rudžer, jedan od istraživača. Poslednje dve supererupcije bile su pre 30 i pre 20 hiljada godina.

„Imali smo sreće što se nijedna erupcija od tada nije dogodila. Ali, važno je da to i cenimo. Priroda nije uvek precizna, zato moramo da budemo obazrivi jer pretnja uvek postoji”, nastavlja on. Još 2014. godine naučnici iz SAD upozorili su da vulkan u Jeloustonu ključa, a da bi u slučaju njegove erupcije gradovi u krugu od 300 milja bili potpuno prekriveni pepelom do kolena.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar