МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВУЛКАН ЈЕЛОУСТОН КЉУЧА

Поглед у дубину (Википедија)

Поглед у дубину (Википедија)

Због све чешћих ерупција вулкани представљају много већу претњу по човечанство него што се раније мислило, упозоравају научници из Велике Британије. Анализирајући вулканску активност у претхоних 100 хиљада година, истраживачи са Универзитета у Бристолу направили су хронологију суперерупција, које могу произвести око 1.000 гигатона лаве.

Вулкан Јелоустон у Вајомингу у САД означен је као супервулкан чија би ерупција могла у потпуности да промени постојећу климу на Земљи. У студији научника из Бристола наводи се да се катастрофалне ерупције догађају на сваких 17 хиљада година.

„У претходној анализи из 2004. године писало је да се овакве ерупције догађају на сваких 45 или више хиљада година. Сада се то умногоме променило”, каже Џонатан Руџер, један од истраживача. Последње две суперерупције биле су пре 30 и пре 20 хиљада година.

„Имали смо среће што се ниједна ерупција од тада није догодила. Али, важно је да то и ценимо. Природа није увек прецизна, зато морамо да будемо обазриви јер претња увек постоји”, наставља он. Још 2014. године научници из САД упозорили су да вулкан у Јелоустону кључа, а да би у случају његове ерупције градови у кругу од 300 миља били потпуно прекривени пепелом до колена.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар