MEĐU IZMEĐU

ZA PAMĆENJE DUBOK SAN

183 pregleda
Shutterstock

„Uspešno prisećanje zavisilo je od dovoljnog i neometanog spavanju sa sporim talasima”, napisali su istraživači.

Naučnici su dugo verovali da je dobar san povezan sa konsolidacijom sećanja. Sada je nova studija, objavljena u časopisuNPJ: Science of Learning, potvrdila da duže trajanje sna sa sporim talasima može da poboljša pamćenje.Istraživači su okupili grupu od 24 ispitanika uzrasta od 18 do 31 godine i zamolili ih da zapamte 80 lica i imena, 40 sa časa istorije Latinske Amerike i još 40 sa časa japanske istorije.

Ispitanici su zatim dnevno dremali sa elektroencefalogramom (EEG) kako bi pratili njihove moždane talase, a neka imena su im čitana naglas tokom faze sporotalasnog sna. Kada su se probudili, ispitanici su zamoljeni da se prisete imena koja su naučili pre spavanja. Istraživači su otkrili da se „prisećanje imena ljudi značajno poboljšalo kada su se sećanja na novonaučene asocijacije imena i lica ponovno aktivirala dok su dremali”. Tim je zaključio da su „koristi za pamćenje u pozitivnoj korelaciji sa trajanjem sporotalasnog sna, i negativnoj kod poremećaja sna”.

„Uspešno prisećanje zavisilo je od dovoljnog i neometanog spavanju sa sporim talasima”, napisali su istraživači. Spavanje se javlja u dva oblika: REM spavanje – koje čini 20 odsto sna i ne-REM spavanje – koje čini preostalih 80 odsto. Ne-REM spavanje podeljeno je u četiri faze: faza jedan je najlakši san i faza četiri je najdublji. Sporotalasni san je faza u kojoj se čini da konsolidiramo pamćenje – javlja se u trećoj i četvrtoj fazi. Iako su sećanja ispitanika NPJ studije bila spolja reaktivirana tokom ove faze spavanja, stručnjaci veruju da mozak to čini i prirodno dok spavate.

„Tokom tipične noći spavanja, mnoštvo takvih sećanja se verovatno učvršćuje, a svako se ponovno aktivira kako bi se poboljšalo buduće zadržavanje”, kaže studija iz 2021. objavljena u časopisu Communications Biology. Druga studija iz 2021. objavljena u Frontiers in Behavioral Neuroscience utvrdila je da ciljana reaktivacija pamćenja malo utiče na sposobnost rešavanja problema ispitanika. Otkrili su da su oni koji su iskusili neprekidan spotalasni san imali iste kognitivne prednosti kao i oni kojima su dati znakovi za jačanje pamćenja, prenosi 24 sata.hr. Čini se da to ukazuje da neprekinuto sporotalasno spavanje može da poboljša kognitivne funkcije, čak i bez spoljnih podsticaja istraživača.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar