МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАБОРАВЉЕНИ ВИТАМИН

Shutterstock

Витамин K нуди широк спектар здравствених предности, од очувања здравља костију до могућег спречавања срчаних болести. Посебно је важан за зарастање рана. Око 31 одсто одраслих особа не уноси довољно витамина K, а недостатак овог витамина може негативно да се одразити на кости, али и на срце. Две примарне врсте витамина K су витамин K1 и витамин K2.

Нису сви крвни угрушци лоши. На пример, када се огребете или посечете, ваше тело се ослања на витамин K који има важну улогу у коагулацији или згрушавању крви, тако што зауставља крварење. Витамин K помаже да се крв из течног стања претвори у лепљиву масу сличну гелу која се затим стврдне. Без згрушавања крви, свака од наведених повреда могла би да доведе до тога да особа искрвари и да се то заврши смртним исходом, пише Insider.

Особе с крвним обољењима попут хемофилије, као и особе које узимају лекове за разређивање крви, могу да имају проблема са згрушавањем крви. Због тога је важно да се одржава адекватан и стабилан унос витамина K, најбоље путем исхране.

Kао и сваки орган и ткиво у нашем телу, и коштане ћелије непрестано одумиру и замењују се новим. Витамин K игра пресудну улогу у овом процесу замене ћелија, подстичући циклус раста и надомештања ћелија и тако чува снагу костију и чини их отпорним на преломе. С друге стране, недостатак витамина K повезан је са остеопорозом и већим ризиком од прелома.

Студија објављена у PLoS Medicine, у којој је учествовало 440 жена у постменопаузи са остеопенијом, открила је да витамин K смањује ризик од прелома костију. Половина учесница узимала је пет милиграма витамина K дневно током четири године, док је друга половина узимала плацебо. Студија је показала да жене које су узимале витамин K нису приметиле побољшање густине коштане масе, јер је тај губитак неизбежан након менопаузе, али су имале мање прелома костију у односу на жене које су узимале плацебо.

Ваш ризик од срчаних болести такође може да буде повезан са количином витамина K у вашој исхрани. Студија објављена у часопису American Journal of Clinical Nutrition, у којој је учествовало 388 учесника старости од 60 до 80 година, открила је да витамин K успорава напредовање калцификације коронарних артерија (CAC). До CAC-а долази када се накупљен калцијум у вашим артеријама стврдне и ограничи проток крви и један је од главних предиктора болести срца. Учесници са значајним нивоом CAC-а који су узимали 500 микрограма витамина K и мултивитамин сваки дан током три године, имали су за шест одсто спорије напредовање CAC-а од оних који су узимали само мултивитамин.

Витамин K је лако доступан у многим намирницама које једемо. То укључује спанаћ, броколи, кељ и зелену салату. Недостатак витамина K код одраслих особа је нешто ређи. Али може да се појавити код особа које пате од болести јетре или цирозе, имају Kонову болест или целијакију, или код оних који су били подвргнути баријатријској операцији.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар