MEĐU IZMEĐU

ZABORAVLJENO SEMENJE

207 pregleda
Shutterstock

Mnoge stare sorte su zaboravljenje, a sada se radi na njihovom umnožavanju.U doba kada je životna sredina ugrožena više nego ikada pre, iz godine u godinu, reklo bi se, postajemo sve više ekološki svesni. Ipak, stvari koje činimo i loši načini na koji tretiramo prirodu nisu u potpunosti iskorenjeni. Jedan od partnera u akciji Zasadi drvo koju već tri godine sprovode kompanije Adria media group i DM Drogerie marktu saradnji sa partnerima, jeste Botanička bašta sa čijim predstavnikom, inače asistentom na Biološkom fakultetu, Tomicom Mišljenovićem razgovaramo.

„U Botaničkoj bašti već sadimo nove vrste u okviru ekološkog pokreta Okvir života i koleginicom dr Ivanom Petrović, koja godinama intenzivno radi na prikupljanju starih sorti voća i povrća. Tako smo došli do kalemljenjih sadnica kruške, jabuke, bele trešnje i šljive. To je samo prvi deo akcije, od proleća ćemo imati edukativne table, imaćemo brojne radionice za decu, ali i starije koji bi da nauče”, objasnio je sagovornik Kurir televizije.On kaže da su mnoge stare sorte zaboravljenje i da se radi na njihovom umnožavanju.

„Botanička bašta je partner ovog projekta, ideja je da predstavimo značaj i raznovrnost. Postoje jabuke koje su drugačijeg oblika, veličine, boje ploda, mogu se koriste u različite namene, za kompot, pite, kolače…”, istakao je Mišljenović.Podvukao je da su mladi zainteresovani za ovu sferu, da žele da volontiraju u ovoj sferi i da postoje i posebna odeljenja za očuvanje životne sredine. Ukoliko i vi želite da budete deo akcije prijavite se kao volonteri za predstojeće sadnje u Bečmenu od 6. do 10. decembra na zvaničnom sajtu akcije zasadidrvo.rs.

„Zasadi drvo”, akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i DM Drogerie markt, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravom za šume, JP Srbijašume”, JP Vojvodinašume”, Pokretom gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom Jevremovac”, Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar