MEĐU IZMEĐU

ZAČINI S BAKTERIJAMA

96 pregleda
Shutterstock

Nedavna studija je pokazala da tegle u kojima držimo začine spadaju među mesta u kuhinji koja imaju najviše patogena. Naime, američki Odsek za bezbednost i inspekciju hrane Ministarstva poljoprivrede naručio je istraživanje kojim je hteo utvrditi prevalenciju i stepen unakrsne kontaminacije na raznim kuhinjskim površinama tokom pripreme obroka.Procenjuje se da se jedan od pet slučajeva bolesti izazvane ishranom dobije kod kuće. Međutim, nije baš poznato na koji se način patogeni (mikroorganizmi poput bakterija i virusa koji uzrokuju oboljenja) prenose u kuhinju toku pripreme obroka, piše GMA.

Naučnici su uputili 371 ispitanika da kuvaju hranu s mlevenim ćurećim pljeskavicama koje su sadržavale bezopasan virus MS2, a zatim su uzorkovali površine u njihovim kuhinjama.Ustanovili su da je 48% spremnika sa začinima imalo mikroorganizme iz ćuretine, što ukazuje na unakrsnu kontaminaciju sa MS2; odnosno posude sa začinima imale su najvišu koncentraciju u poređenju s drugim kuhinjskim površinama.

Nakon što su ispitanici pripremili jelo, stručnjaci su uzeli briseve s 12 područja u kuhinji, uključujući kuhinjski pribor i površine za pripremu jela. Zatim su ih otpremili u Laboratoriju za mikrobiologiju Državnog univerziteta Severne Karoline.Sve kuhinje su uoči eksperimenta bile dezinficirane 10%-tnim rastvorom izbeljivača, a pre nego što je ispitanik ušao u kuhinju uzet je kontrolni bris površine u blizini sudopere.Analiza briseva je pokazala da je u većini slučajeva broj uzoraka koji su ukazivali na kontaminaciju iznosio oko 20%, izuzetak su bili spremnici sa začinima za koje je 48% uzoraka pokazalo dokaze unakrsne kontaminacije MS2.

Naučnici smatraju da su staklene posude sa začinima toliko sklone invaziji patogena jer ih ljudi jednostavno ne čiste onoliko koliko bi trebalo; više su koncentrisani na to da operu radne površine, kuhinjski pribor i ručke od ormarića.Istraživanje naziva Cross-Contamination to Surfaces in Consumer Kitchens with MS2 as a Tracer Organism in Ground Turkey Pattiesobjavljeno je u Journal of Food Protection.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar