MEĐU IZMEĐU

ZAČINI ZA BOLJE PAMĆENJE

285 pregleda

Užurbani način života, stres i godine nepovoljno utiču na pamćenje, ali to se može promeniti većim unosom začina.Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.

Origano

Kašičica sušenog origana sadrži više antioksidansa nego šoljica borovnica koje su poznate kao hrana za mozak. One usporavaju gubitak pamćenja i ubrzavaju rad mozga.Osim toga, origano sadrži velike količine vitamina B6 koji poboljšava dotok kiseonika u mozak, smanjuje visok krvni pritisak i daje telu više energije.

Kurkuma

Ovaj začin je ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone i imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili moždanog udara. Ovaj začin spečava nakupljanje plaka u krvnim sudovima i omogućava bolji protok kiseonika u mozgu.


(Shutterstock)

Cimet

Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjujei nivo šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da ljudi su koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Bosiljak

On otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje i briše negativne posledice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim time i od kognitivnih problema, piše All Woman Stalk, prenosi 24 sata.hr.

Žalfija

Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, naročito kod starijih osoba. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se povezuje sa pamćenjem i pažnjom.

Đumbir

On drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu da smanjie sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje. Tajlandska studija na ženama u starosti od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar